Robert Anic/PIXSELL

BOŽINOVIĆ 'Migranti žele samo proći, nije im motiv napastovati ili krasti'

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović gostovao je na N1 televiziji, gdje je komentirao aktualne teme.

Izjave bivšeg ministra Ranka Ostojića da se situacija na granici zaoštrava, te da će uskoro biti ubijenih migranata, Božinović je nazvao neodgovornima.
“Uopće predviđati da će netko biti ubijen i od strane hrvatske policije i od strane bivšeg ministra to nije odgovorno ni prema sustavu koji si vodio. Što se tiče situacije na granici, ja pokušavam više od godinu i pol dana ukazati na činjenice koje su bitne. Imamo migrantsku krizu koja je različita od one 2015. zbog činjenice da ljudi dolaze u velikim brojkama, da se i u Turskoj i u Grčkoj organiziraju da dođu u većem broju na granicu Europske unije, a to znači Hrvatske, i sve se to događa u situaciji kad postoji jedan međunarodni pravni okvir koji je potpuno neprimjeren ovoj situaciji”, kazao je Božinović.
Ministar smatra da izbjeglice iz Afganistana, Irana, Iraka, Tunisa, Alžira, Pakistana ne bježe od rata.
“Možemo govoriti da tamo nije neka bajna situacija, ali nije rat. Međutim, oni su krenuli i teško je zamisliti scenarij po kojem će se oni vratiti tamo odakle su krenuli. Za ovo pitanje treba globalni odgovor, u Europi europski, a vidimo da se Europa po tome podijelila. Hrvatska vodi politiku u kojoj je ostala otvorena za izbjegličku populaciju, znači primamo izbjeglice iz Sirije koje su u stvarnoj potrebi. Za razliku od Ostojića, njegova vlada nije integrirala nijednu izbjeglicu, a mi smo integrirali 150, u pripremi je još 100. Prvih 50 i drugih 50 doći će do početka ljeta”, izjavio je Božinović, dodavši kako će ti migranti biti smješteni u Porin ili u Kutinu.
Na optužbe da “policija mlati migrante na granicama”, Božinović je odgovorio kako nisu istinite.
“Imali ste istraživanje organizacije koja je nekoliko dana tajno snimala hrvatsku granicu, i na svim tim snimcima, na satima koje su snimili, nije zabilježeno nijedno nasilje. Ja govorim da ti ljudi, koji su potegnuli s Bliskog ili Srednjeg istoka, neometano došli do hrvatske granice, odjednom ne uspijevaju proći hrvatsku granicu i kreću te optužbe. Hrvatska policija postupa po svakom prigovoru, odnosno dojavi da je bilo moguće nasilje. Sve smo provjerili i nije nađen dokaz. Odgovorno tvrdim da nema nasilja, ali kad ga ima i ako bi ga bilo, reagiramo vrlo promptno, jer MUP je institucija u ovoj zemlji koja najbrže poseže za kažnjavanjem svojih djelatnika”, tvrdi ministar, koji kaže i kako policija ne ignorira zahtjeve migranata za azil.
Mi smo prva Vlada koja je integrirala izbjeglice. Nisam primijetio da je u bilo čijem izvješću relevantnih institucija kritizirana prethodna vlada koja se nije bavila integriranjem. Imputiram svima koji nama govore da mi ne poštujemo pravo, a mi poštujemo i hrvatsko i međunarodno pravo i preuzete obveze. Kad prijeđu granicu, ako se izjasne za azil, imaju pravo na to, međutim, većina to ne radi, jer znaju da je Hrvatska vrlo striktna u primjeni zakonodavstva. Većina koji iskažu namjeru za azilom ode, jer su slobodni ljudi, ali žele ići van, u Njemačku. Njemačka ih vrati u Hrvatsku i tu se stvara nesretan krug, Njemačka ih neće, oni neće u Hrvatsku, a mi nećemo one koji nas ne žele. Pozivati se na izdvojene segmente ovog kompleksnog pitanja mislim da nikome ne koristi”, kazao je Božinović.
Ministar je poručio i kako migranti samo žele što prije proći kroz Hrvatsku, te kako “njihov motiv nije krađa ili napastovanje”.
“Hrvatska je među najsigurnijim zemljama ne samo u Europi, nego i šire. To je zato što hrvatska policija radi 24 sata dnevno”, zaključio je ministar.
 

Komentiraj