Božinović: “Maske će biti obavezne sve dok se ne nađe neko rješenje i proglasimo kraj epidemije”

Nacionalni stožer donio je odluku o obaveznom korištenju zaštitnih maski u sve većem opesegu, a najnovije mjere komentirao je šef Nacionalnog stožera Davor Božinović

“Vi znate da je naš pristup orijentiran prema podizanju svijesti ljudi. U onom trenutku kad znanost nešto potvrdi, a znanost znamo da je i oko pitanja maski, s obzirom da znamo da se radi o virusu, u početku i Svjetska zdravstvena organizacija davala dvojaka tumačenja, međutim sad je konsezualno prihvaćeno da maske štite, pogotovo ako ih nosimo svi u zatvorenim prostorima”, poručio je Božinović prilikom razgovora za RTL Danas.

Sve u cilju edukacije i podizanju svijesti

“Nama je cilj da građani prihvate tu činjenicu kao nešto što može štititi njih i druge od njih kad je u pitanju prenošenja koronavirusa. Mi ćemo činiti sve da ne moramo dolaziti u situaciju da se ljude kažnjava. Međutim ukoliko netko svjesno ne bude htio nositi masku koja je obvezna i time u zatvorenom prostoru ugrožava zdravlje ljudi, vjerojatno bi onda i nadležna tijela poduzela i neke druge radnje”, kazao je Božinović.

Opisao je i kako će izgledati ako netko nema masku, a želi dobiti neku uslugu.

“Ne smije dobiti uslugu, to je sad odgovornost institucije u koju je osoba došla i šalterskog službenika koji zapravo bi pomogao nekome tko može ugroziti i njezino zdravlje. Postoje zakonska rješenja i za te situacije”, kazao je.

Po kojem zakonu će se kažnjavati?

“Tu ima i Zakon o sustavu civilne zaštite, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ovo što vi govorite ide i prema prekršaju protiv javnog reda i mira. No, prepustimo to životu, a ja se nadam da će nas život naučiti u ovom novom normalnom da će maske nositi svi jer to je zapravo dobro za sve”, objasnio je.

Maske će biti obavezne sve do kraja pandemije ili drugih rješenja

“Sve dok se ne nađe neko rješenje za taj virus i ukoliko znanstvena zajednica ne promijeni svoje mišljenje, onda bi to trajalo sve dok se ne proglasi kraj epidemije”, rekao je Božinović.

“Turisti su do sada dolazili zaraženi”

“U odnosu na ono što je i primarijus Capak danas govorio, danas je negdje prema eVisitoru više od 470.000 turista. Vidim da je Hrvatska udruga za turizam u ovom trenutku negdje na 55 posto noćenja u odnosu na 2019. Naporima svih uspjevamo turizam držati iznad vode. Što se tiče turista koji su inficirani, tu… Kod Danaca je još nejasna anamneza, zapravo je jedan od njih, je li on došao zaražen u Hrvatsku. Dosad nam se uvijek događalo to da su došli sa i bolest im se razvila u Hrvatskoj, međutim zarazili su se negdje drugdje. Mislim da svi koji se bave turizmom daju sve od sebe da se Hrvatska i dalje percipira kao sigurna zemlja za turizam, a to pokazuju i brojke koje rastu”, rekao je.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]