Božinović: “Kriminalne skupine već koriste ovu situaciju i pogrešno informiraju dio izbjegličke populacije da su im vrata Europe otvorena”

Ministri unutarnjih poslova zemalja Europske unije sastali su se u Bruxellesu kako bi raspravljali o mogućem novom izbjegličkom valu iz Afganistana. Cilj je donošenje jedinstvene strategije kojom bi se izbjeglo da granice Unije još jednom dođu pod masovni pritisak tražitelja azila. Na sastanku je prisustvovao i hrvatski ministar Davor Božinović.

“Sama činjenica da smo se u deset dana sastali dva puta pokazatelj je koliko EU ozbiljno pristupa ovom pitanju. Mislim da je to dobar znak i signal da za razliku od 2015. Europa ovaj put neće dopustiti da događaji upravljaju s njom, već će učiniti sve u koherentnom pristupu svih europskih institucija zajedno sa državama članicama kako bi se postiglo da se izbjegnu veliki masivni migrantski valovi”, rekao je Božinović u Dnevniku HRT-a.

Dodao je da će Europa pomagati humanitarno osobe kojima je potrebna pomoć, te da se to posebno odnosi na žene, djevojčice, djecu.

“Poruka je jasna, ovoga puta nema poziva dobrodošlice u EU i oko toga postoji potpuno razumijevanje svih država članica”, istaknuo je.

Naglasio je i kako se o brojkama, koliko bi koja zemlja trebala prihvatiti afganistanskih građana, nije razgovaralo.

“Brojke će se u ovoj krizi izbjegavati, kako se ne bi poslala pogrešna poruka. Znamo da kriminalne skupine već koriste ovu situaciju i pogrešno informiraju dio izbjegličke populacije da su im vrata Europe otvorena.”

Na upit koja sredstva Europa ima na raspolaganju, ministar Božinović je rekao kako je Europska komisija podigla proračun za Afganistan za ovu godinu za dodatnih 200 milijuna eura.

“Mi ćemo se prikloniti svim pokušajima da se ljudi uvjere da ostanu. Bitno je da je naša komunikacija, kad je u pitanju Afganistan i izbjeglice, vrlo jasna i poštena – pomoć, ali pomoć u regiji, tamo gdje se tim ljudima može omogućiti da se najlakše sutra kada se steknu uvjeti, vrate u Afganistan”, istaknuo je.

Komentiraj