Božinović: “Kontrola na granicama je detaljnija, ali drugih oštrijih mjera nema”

Najnovija situacija oko porasta oboljelih od koronavirusa dosta je zbunjujuća s obzirom da članovi Stožera vrlo često imaju različite poruke. Jedni smatraju da situacija nije alarmantna, dok drugi najavljuju oštrije mjere. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upravo je u RTL-u Danas komentirao moguće oštrije mjere.

“Hrvatska održava povoljnu epidemiološku situaciju”

“Sve mjere koje se ovise o trenutačnoj situaciji. Ne smatramo da bi trebalo posegnuti za restriktivnijim mjerama. Pohvatani su svi kontakti zaraženih, radi se o hrvatskim građanima koji su bili u susjednim zemljama”, istaknuo je.

Na pitanje što rade na granicama točno, postroženje mjera ili intenziviranje postojećih, ministar je kazao:

“Što se tiče državljanja drugih zemalja, svrhu ne moraju dokazivati samo građani samo deset zemalja članica EU. Od kada je ta mjera na snazi, oko 70 posto je bilo odbijeno. Vraćamo ljude s granice. Ako je osoban razlog, on mora biti humanitaran. Poslovni sastanci moraju biti neodgodivi. To procjenjuje hrvatska policija”, rekao je.

Na granici detaljne kontrole

“Gužva je na granicama jer se detaljnije gleda u dokumente kojima se dokazuje neodgodovost ulaska u RH. Ova nova normalnost ne bi trebala značiti zatvaranje, pogotovo ne onog tipa na početku epidemije. Mi donosimo mjere kako bismo zadržali što veću aktivnost gospodarstva, a zaštitili zdravlje hrvatskih ljudi i gostiju”, istaknuo je i dodao da ako se svi pridržavaju mjera, onda se bitno smanjuje širenje zaraze.

Izbori će se održati

“Nema nikakvih indikacija da bi se situacija mogla pogoršati u toj mjeri. Što se mene tiče, ne strahujem”, komentirao je Božinović u RTL-u Danas.

 

Komentiraj