BOŽINOVIĆ: “Koalicija s SDP-om nije nešto što bi bilo za HDZ, ali i za Hrvatsku dobro rješenje””

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u intervjuu za Večernji list govori o odnosima unutar HDZ-a, inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića, radu policije… Prokomentirao je i smjenu glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

“Osobe koje rukovode državnim institucijama i sustavima moraju imati ukupnu životnu poziciju koja im osigurava bezrezervnu nepristranost i neovisnost o bilo kome i bilo čemu. Poznato je da premijer Plenković poklanja povjerenje kod imenovanja, ali i da uvijek pita osobu postoji li nešto što bi o njemu ili njoj morao znati, a ne zna, a moglo bi biti važno za integritet Vlade. Kad se ispostavi da se nešto naknadno dozna i time se otvore brojna pitanja na koja više nije jednostavno zadovoljavajuće odgovoriti, onda takve situacije rješava učinkovito i jasno”, kazao je Božinović za Večernji list.

U tri godine premijerskog mandata Andreja Plenkovića iz Vlade je otišlo 14 ministara. Tko je od razriješenih HDZ-ovih ministara ostao uz premijera Plenkovića?

Nije ovo ni prva ni zadnja Vlada koja je doživljavala kadrovske promjene, ni u nas ni u Europi. Važno je da je kurs ostao isti, a on se svodi na provođenje programa s kojim je HDZ pobijedio na izborima. Nisam primijetio da je bilo koji Plenkovićev ministar – i sadašnji i bivši – imao primjedbe na način rada i odnose unutar Vlade. Uostalom, teško da ih može i biti, jer je premijer svakom ministru pojedinačno i svakom resoru te njihovim inicijativama davao i daje dužnu pozornost.

Prema istraživanjima, SDP je prestigao HDZ. Imate li strategiju kako zaustaviti pad?

Uvjeren sam da će se trendovi početi mijenjati nakon što Plenković bude ponovno izabran na čelo HDZ-a. Trenutak u kojem stranka prolazi kroz unutarnju utakmicu sigurno nije najbolji za imidž stranačkog jedinstva i kohezije, a to reflektiraju i ispitanici u anketama. Kad ta utakmica završi, siguran sam da će fokus i članstva i simpatizera biti takav da će davati apsolutnu podršku premijeru koji je već jednom pokazao kako se pobjeđuje na parlamentarnim izborima.

Bez zaokreta udesno?

HDZ je stranka koja je čvrsto u desnom centru i to je mjesto gdje ga je pozicionirao još Franjo Tuđman, svjestan da ako stranka nije u stanju zagrabiti šire od svog članstva, neće moći dobiti većinsku podršku hrvatskih ljudi. I tada su postojale stranke koje su bile desnije od HDZ-a. I, naravno, cijeli spektar stranaka koje su bile u lijevom centru i na ljevici. HDZ je najčešće pogađao bilo najvećeg broja građana i to je recept kojim može pobijediti na sljedećim izborima. Činjenica je da trenutačno postoji porast potpore SDP-u, ali to se može objasniti samo time da je njihov kandidat pobijedio na predsjedničkim izborima, kao i našim unutarstranačkim izborima. Zoran Milanović u međuvremenu je izišao iz SDP-a, položio prisegu i siguran sam da se u mjesecima i godinama koje dolaze SDP neće moći “šlepati” na njegovom izbornom rezultatu. A kad završe naši izbori, kao što sam rekao, stvari će početi sjedati na svoje mjesto.

Uvjereni ste da će “Plenkovićev HDZ” pobijediti na parlamentarnim izborima. S kime ste spremni koalirati?

Na parlamentarnim izborima najvažnije je ostvariti što bolji izborni rezultat, biti relativni izborni pobjednik jer je naš politički sustav takav da nije realno da neka stranka dođe u poziciju samostalno sastavljati vlast. S druge strane, koalicija ne može biti stvar programa, što se ponekad sugerira, već pregovora nakon izbora. U tom trenutku krenut će se u prikupljanje dovoljne podrške saborskih zastupnika za dobivanje mandata za sastavljanje Vlade. To će biti situacija koju u ovom trenutku ne možemo egzaktno predvidjeti, a HDZ se i 2016. na pregovorima prvo obratio strankama koje su mu programski bliže, a nakon toga je u smislu konfiguriranja većine povlačio poteze koji su bili u tom trenutku najodgovorniji za stabilnost države i rješavanje krucijalnih pitanja u gospodarstvu i politici. Da bismo opet u pregovore krenuli s te pozicije, trebamo se okrenuti sebi i ponuditi hrvatskim biračima jasan, održiv i moderan program HDZ-a koji korespondira s izazovima današnjeg vremena i interesima hrvatskog društva u cjelini.

Dugo se spominje da je sasvim izvjesno kako će se u budućnosti dogoditi velika koalicija HDZ-a i SDP-a.

Niti se o tome razmišlja, niti za tim vidim potrebe, niti je to nešto što bi bilo za HDZ, ali i za Hrvatsku dobro rješenje. Znači – ne.

Kako komentirate govor predsjednika na inauguraciji?

Govor je bio uključiv, dao je sliku predsjednikovih promišljanja o vrijednostima i razvoju hrvatskog društva. Također, naznačio je da će se suradnja Vlade i predsjednika odvijati u okviru Ustava, zakona i predsjednikovih ovlasti. Vlada ima svoj program i ciljeve. Na kraju je bitno da svi zajedno radimo u korist građana.

Komentiraj