Božinović: “Kad su naši kafići u listopadu radili, drugdje su bili zatvoreni”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite komentirao prosvjed prduzetnika na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Poručio je da Stožer od početka nastoji balansirati mjere i da je bilo sastanaka s poduzetnicima.

“Sve mjere su tu da zaštite zdravlje i živote ljudi. Mi godinu dana govorimo koliko je ovaj virus opasan. Pokušavamo da taj balans bude održiv. Sjećate se prije par mjeseci smo bili u situaciji i razgovarali s ugostiteljima kakve mjere da se poduzmu da bi ostali otvoreni. Preventivno smo s njima razgovarali na Ksaveru. Tada su nam brojevi počeli rasti, nažalost”, rekao je Božinović.

“I tada jedna od glavnih poruka je bila da zapravo trebamo ići u zatvaranje tih objekata. Javno mijenje se okrenulo u tu stranu i mi smo pokušavali vidjeti hoće li se mjere koje su određene provoditi, ali rezultati su bili takvi da to nije bio slučaj. Zato su zatvoreni prije dva mjeseca. Od tada je disciplinirano ponašanje građana, brojevi su nam počeli padati i padaju već 6 tjedana. Ali nisu došli na razinu koja je zanemariva”, rekao je i dodao da je vidio brojne izjave da će se nešto otvoriti, ali to nije nitko rekao ni obećao, kaže. Poručili su, podsjetio je, da će pratiti situaciju.

“Sve što smo radili dosad, uključujući i posljednjih dana, tu nema mjesta nikakvoj represiji. Nastavit ćemo raditi na ovaj način, imajući u vidu naše sugrađane koji se izlože virusu, završe u bolnici i imaju teške kliničke slike”, istaknuo je.

Ministar Božinović kaže da čine sve kako bi otvorili što više toga. Najavio je da će 15. veljače ići novi set mjera i promišljat će o svemu. “Hrvatska koja ima najliberalnije mjere u EU je u poziciji da trpimo kritike koje nisu opravdane. Razumijemo da su oni kojima je zatvoreno u teškoj situaciji, ali možemo se komparativno usporediti s drugim zemljama. Kad su naši kafići u listopadu radili, drugdje su bili zatvoreni. Imate policijski sat, kod nas toga nema i to smo rekli da neće biti. Sve što smo radili dosad, koliko god to netko želi prikazati, tu nema mjesta nikakvoj represiji. Nastavit ćemo raditi ovako u ovoj situaciji”, objasnio je Božinović.

Komentiraj