Božinović i Hojs razgovarali o kontroli granice i ilegalnim migracijama

Ministri unutarnjih poslova Slovenije i Hrvatske Aleš Hojs i  Davor Božinović razgovarali su u četvrtak putem videokonferencije o problematici ilegalnih migracija i režimu prijelaza granice tijekom restrikcija zbog pandemije covida-19, javila je STA.

Kako je prema priopćenju slovenskoga MUP-a prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, govoreći o sustavu ulaska i izlaska na međusobnoj granici, ministri su se dogovorili da će tražiti rješenja u pravcu onemogućavanja nezakonitih prijelaza ilegalnih migranata.

Uz to, ocijenili su da je suradnja dviju država na razini policija i samih ministarstava u zadnje vrijeme bila vrlo dobra, te na operativnoj i strateškoj razini usmjerena u prvom redu na mjere vezane na koronakrizu i nezakonite ulaske.

Ministri Božinović i Hojs govorili su i o pripremama za sustav kojim će se na granici bilježiti informacije o ulasku, izlasku ili odbijanju dozvole ulaska za državljane trećih država, nečlanica Europske unije, kad oni prelaze vanjsku granicu Schengena.

Hojs je uz to izrazio i nezadovoljstvo što je broj nezakonitih prijelaza iz Hrvatske u Sloveniju “još uvijek previsok”, na što je hrvatski ministar upozorio na velik broj migranata koji se nalaze u BiH, a preko Hrvatske i Slovenije žele na ilegalan način doći do konačnih destinacija u zapadnoj i sjevernoj Europi.

Oba su se ministra dogovorila da će se truditi naći rješenje za to pitanje, objavili su slovenski mediji.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]