BOŽINOVIĆ ‘Hrvatska neće dopustiti ilegalne migracije’

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u razgovoru za središnji Dnevnik HRT-a, poručio je da Hrvatska neće dopustiti ilegalne migracije.

Ministar Božinović je istaknuo kako smatra da migrantski val nikada nije prestao, odnosno da se samo smanjio intenzitet u odnosu na 2015. i 2016. godinu.

“Naime 2015. godine migranti su pozivani u zapadnu Europu, a danas je potpuno druga situacija. Npr. Slovenija i Mađarska su postavile žice na granici što je jasna poruka da se više ne želi primati ilegane migrante u EU. Hrvatska ima najdulju vanjsku granicu EU-a i nalazi se pod pritiskom, ali tome odolijevamo”, izjavio je ministar, dodavši kako najveći pritisak dolazi iz susjedne BiH.

“Vlasti BiH smještaju migrante uz neposrednu blizinu s hrvatskom granicom s porukom – idite tamo u Hrvatsku. No naša je poruka – kada dođete tamo, onda je ondje hrvatska policija i nećete proći. Hrvatska neće dopustiti ilegalne migracije”, poručio je Božinović.

Ministar je kazao i kako je prošli tjedan među migrantima u ilegalnom prelasku pronađen i jedan pripadnik nevladinih udruga.

“On je tu došao vidjeti kako s migrantima postupa hrvatska policija”, rekao je ministar, dodavši kako je dotična osoba dobila zabranu ulaska u Hrvatsku od tri godine.

“Tako ćemo postupati sa svakim”, oštar je bio Božinović.

Ministar je izjavio i kako smatra da je Europi u interesu da Hrvatska postane članicom Schengena.

Upitan o uhićenjima huligana koji su napali pripadnike srpske nacionalne manjine, ministar je odgovorio kako je neke slučajeve teško prevenirati.

“Treba odvojiti slučajeve koji su vezani za sumnju na kazneno djelo nasilnog ponašanja s elementima mržnje. No kada govorimo o sklopu navijačkog huliganizma, tu je MUP već odradio savjetovanje o izmjenanama zakona o sprečavanju nasilja na sportskim natjecanjima”, kazao je ministar, dodavši kako su u najavi oštrije kazne pripadnika navijačkih skupina koji “protuzakonito postupaju”.

Komentiraj