Božinović: “Hrvatska ne manipulira podacima kako navodi Austrija, te poruke nisu dobronamjerne”

Hrvatska je danas zabilježila najveći broj oboljelih u posljednja 24 sata od početka pandemije koronavirusa. Italija je već reagirala prema Hrvatskoj, a o strožim mjerama razmišlja i susjedna Slovenija. Iz Austrije nas pak optužuju za manipuliranje podacima.

Sve najnovije aktualnosti vezene uz koronavirus i oštrije mjere prema noćnim klubovima i kafićima komentirao je prvi čovjek Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Noćni klubovi i kafići od ponoći rade kraće, privremena mjera na deset dana

“Današnji broj novooboljelih govori zašto smo se na to odlučili. Od prvog dana pokušavamo balansirati između kvalitete života u korona krizi i zaštite zdravlja. Onda kada brojevi počinju rasti, a danas je bio značajan rast, čak i u odnosu na jučerašnji dan, onda smo, nakon nekoliko sati vijećanja, odlučili na ovu odluku. Prema nalazima naših epidemiologa, najviše pogođeni dio populacije su mladi ljudi. Danas je prosjek 31 godinu svih oboljelih. To su mladi ljudi koji se najčešće druže u priobalju i na Jadranu, u objektima koji su ili klubovi ili kafići koji rade do kasno u noć. Tako da je ovo bila jedna mjera koja je uslijedila nakon višetjednog upozoravanja, slanja inspekcija civilne zaštite koja je bila edukativnog karaktera da se svi pridržavaju epidemioloških mjera. Brojevi pokazuju da tome nije tako i morali smo se odlučiti na ovaj potez”, rekao je Božinović za RTL Danas.

Buduće mjere ovise o epidemiološkoj situaciji

“Radi se o ovim žarištima koja su spominjana i posljednjih dana. Ovo je mjera koja je donesena i vrijedit će sljedećih 10 dana. Ovisno o tome kakva će nam biti epidemiološka slika, hoće li broj padati ili rasti, to će utjecati na naše buduće odluke”, kazao je.

Turistička sezona povoljna

Sigurno je da smo svi očekivali puno manji broj turista, no upravo naša povoljna epidemiološka slika je sigurno presudila kod velikog broja njih da se osjećaju sigurno doći u Hrvatsku i sigurno, a osjećaju se sigurno i danas. Turizam je nama vrlo važano, no i ova odluka je na tragu toga da se pošalje jasna poruka da se svi moraju odgovorno ponašati”, kazao je.

Hrvatska je većinom u “zelenoj zoni”

“Naši glavni epidemolozi su razgovarali i Slovenci vrlo dobro znaju da je više od polovice Hrvatske praktički u zelenoj zoni, odnosno bez neke velike opasnosti od širenja koronavirusa. I neke županije u priobalju također imaju povoljnu epidemilošku situaciju. Oni, naravno, pozdravljaju i ovaj naš potez, odnosno odluku. Siguran sam da nam je u obostranom interesu da se tu ništa ne mijenja. Barem zasad ne očekuje nešto u smislu pojačanja restrikcija. Mi sve već tu nekoliko dana pred vrh sezone”, rekao je Božinović.

Krenule pripreme za jesen, odgovornost ključna

Nakon Velike Gospe broj turista, ne samo stranih nego i domaćih, se smanjuje tako da smo već i u ovom trenutku usmjereni na one mjere i na situaciju koja će nam biti ulaz u razdoblje jeseni. Kada ćemo biti suočeni sa novim izazovima. I to će biti tako sve dok se za virus ne nađe trajnije rješenje. Zasad jedino, ono što ponavljamo stalno, ići vani, držati se na distanci što je moguće više, dezinficirati ruke i prostore u kojima se boravi i izbjegavati zatvorene prostore, što je u ovo doba godine itekako moguće i poželjno”, rekao je.

Nema manipulacija s podacima oboljelih

“Nema nikakvog smisla govoriti da Hrvatska manipulira brojevima zaraženih i takve informacije imaju drugu zadaću i nisu dobronamjerne”, naglasio je Božinović.

 

 

 

Komentiraj