BOŽINOVIĆ “Hrvatska je predana ispunjavanju svih uvjeta za članstvo Hrvatske u Schengenu”

Hina Dario GRZELJ

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), gdje se razgovaralo o terorizmu i migracijama.

“Složili smo se s potrebom učinkovitijeg suzbijanja radikalizacije i promidžbe terorističke ideologije na internetu i razmotrili uspostavu platforme na europskoj razini koja bi pridonijela boljoj razmjeni svih raspoloživih informacija a time i učinkovitijem suzbijanju radikalizacije i terorizma kao prijetnje koja prelazi granice nacionalnih država i kao takva zahtjeva zajedničke odgovore i jačanje suradnje među državama članicama te suradnje na europskoj i međunarodnoj razini”, rekao je nakon sastanka Božinović.

U jučerašnjem govoru o stanju Unije u Europskom Parlamentu, predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker predložio je uspostavu Europske obavještajne jedinice, a Božinović kaže da je Hrvatska mišljenja da taj prijedlog treba detaljnije razmotriti.

“Potaknut podrškom predsjednika Junckera u jučerašnjem govoru o Stanju Unije izrazio sam predanost ispunjavanju svih uvjeta za članstvo Hrvatske u Schengenskom prostoru. Svjesni smo da je ispunjavanje svih kriterija i što bolja priprema od velike važnosti s obzirom na ulogu koju će Hrvatska imati u zaštiti vanjske granice EU-a. O tome ću uskoro detaljnije razgovarati s povjerenikom Avramopoulosom prilikom njegova posjeta Hrvatskoj”, dodao je Boćinović.

 

Komentiraj