BOŽINOVIĆ “UN se nikada nije sustavno bavio pitanjem migracija”

HINA/ Andrej MATIJAŠŠEVIĆ

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavlja Hrvatsku na summitu u Marakešu, na kojemu bi predstavnici više od stotinu zemalja trebali naći zajednički jezik i potvrditi Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama.

“Migracije su pitanje koje postoje otkad je čovječanstva, no Ujedinjeni narodi kao organizacija nikad se sustavno nisu bavili ovim pitanje, što je pogrešno. Da se jesu time bavili prije dvadesetak godina, moguće da ono što smo gledali 2015. i 2016., valove ljudi, ne bismo gledali. Ovo je globalni problem koji su Ujedinjeni narodi odlučili početi rješavati. Kako će ići ta dinamika i koliko će trajati, to je neizvjesno. Za globalni izazov rješenje se može tražiti samo globalno, što svi priznaju. Niti jedna država se s pitanjem migracija ne može boriti sama”, poručio je Božinović iz Marakeša, javlja N1.

Ministar tvrdi kako nema razloga za brigu, te kako će se dokumentom regulirati migracije u budućnosti, a ne trenutna situacija na granicama.

“S jedne strane postoje zemlje iz kojih ljudi odlaze, treba se posvetiti pitanju zašto odlaze. S druge strane imamo zemlje koje žele radnu snagu i to otvoreno kažu, a imamo i zemlje, poput Hrvatske, koje su tranzitne. Ta se pitanja trebaju regulirati. Što se tiče Hrvatske, mi kombiniramo dvije vrste aktivnosti – jedna je da nedopuštamo ilegalni ulazak, a s druge strane smo diplomatski veoma aktivni, našim zahtjevom uspjeli smo EU senzibilizirati na pitanj zemalja koje su na takozvanoj balkasnkoj ruti”, tvrdi ministar, koji je naglasio da se mora učiniti sve da se ljudima pomogne da ostanu u svojim zemljama.

Ministar Božinović osvrnuo se i na kritičare sudjelovanja na summitu u Marakešu, poručivši da koriste ovo pitanje za unutarnje političke probitke.

“Šalju se vijesti koje su nerealne, koje ne odgovaraju istini, imaju cilj da se ljude preplaši. Migracije su tu, one neće nestati, ali kompletna organizacija hrvatske policije i hrvatske države jamči građanima i gostima da će biti na sigurnom, da neće biti ugroženi. Siguran sam da mi tu vodimo realnu politika koja je usmjerena na boljitak hrvatskih građana. Što se prije svijet okupi oko ovog pitanja siguran sam da ćemo se početi približavati rješenjima”, zaključio je ministar Božinović.

Komentiraj