Božinović: “Četvrti val epidemije ovisi samo o nama. Ako se nećete cijepiti, virus ostaje”

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, održao je konferenciju za medije. Govorio je o epidemiološkoj situaciji, cijepljenju i novim mjerama za prelazak granice, prenosi N1.

Rekao je kako odluka o prelasku granice ističe krajem ovog mjeseca te da će nova biti donesena u sljedećih nekoliko dana.

“Referentni centar za epidemiologiju upravo raspravlja o temi prelaska granice što će biti prezentirano na sastanku Stožera i onda ćemo donijeti odluku kako će se od 1. srpnja prelaziti granica. U ovom trenutku je cijela Europa u zelenom, barem kada govorimo o našim emitivnim tržištima, dosta je i trećih zemalja u zelenom, no svaka država ostavlja sebi da odluči kako će se prelaziti njezine granice.

Kada govorio o državljanima trećih zemalja, mislim da se danas utvrđuje lista tih sigurnih zemlja. Mislim da će od danas na toj listi biti i BiH. Ono što je sigurno, za one zemlje koje su zelenom, za tranzit se sigurno neće tražiti nikakve dodatne potvrde vezane za testiranje, preboljenje ili dokaz o cijepljenu, što se tiče boravka u Hrvatskoj o tome se razgovara”, rekao je.

Svijest i savjest građana

Govorio je i o cijepljenju, naglasivši kako je ono jedini izlaz iz ove situacije.

“Nikada nismo rekli da je cijepljenje u Hrvatskoj obavezno i od prvog dana smo računali i računamo na svijest i savjest svih onih koji se mogu cijepiti. Da se dosad nisu cijepili svi koji su mogli, mi danas ne bismo razgovarali o novim mjerama. Bez obzira na to što netko misli da će virus nestati, neće. Ukoliko se slabije cijepimo mi u Hrvatskoj i izvan Hrvatske dajemo virusu mogućnost da on mutira. Što više mutira nećemo nikako doći u situaciju da kažemo da se epidemija privodi kraju i da nećemo morati uvoditi restriktivne mjere.

Svatko onaj tko se cijepi pridonosi tome da svi skupa izađemo iz režima mjera. Ukoliko to ne radimo, ukoliko se nećete cijepiti virus će ostati tu, a kada virus ostaje tu, ostaju i mjere, to je jasna i jednostavna poruka. Mi smo s razine Vlade napravili sve što smo mogli. Nabavili smo dovoljno cjepiva, riješili smo i pitanje digitalnih potvrdi na način da one funkcioniraju bolje nego u većini drugih zemalja i to možemo samo stalno ponavljati, da svatko tko misli da necijepljenjem radi neku uslugu sebi, ne. Time ostavljamo džepove gdje se virus može slobodno širiti”, kaže.

Rekao je i kako se na primjeru Zadarske županije vidi kako naša emitivna tržišta, odnosno zemlje iz kojih nam dolazi najviše turista, reagiraju na povećanje broja zaraženih.

“Slijedi automatska sankcija, koja je zapravo sankcija njihovim državljanima, ali od koje štetu imamo mi. Cijepljenje je jedini izlaz. Ja bih volio da ima neki drugi, ali nema nam druge. U ovom trenutku možemo biti zahvalni znanosti i sretni što imamo rješenja, a to što neki ne žele prihvatiti rješenje, pretpostavili bi da oni imaju bolje rješenje, ali nemaju”.

Delta varijanta virusa

Četvrti val, kazao je, ovisi samo o nama.

“To je pitanje za svakog od nas. Činjenica je, ako spominjete kolovoz, da po svim analizama, delta varijanta bi mogla postati dominantna u Europi. To znači da ćemo imati posla s virusom koji se širi brže nego postojeća varijanta. Vidjeli ste koja je situaciju u Portugalu, koji se otvorio svima koji dolaze iz Velike Britanije u kojoj se delta soj već prilično raširio.

Portugal se zatvara. Ne cijeli Portugal, ali regija oko Lisabona, to je to, ovisi samo o svakome od nas. Mi se nadamo da to možemo izbjeći, možemo zahvaliti svim žurnim službama i našim epidemiolozima koji su i prošlo ljeto radili i ovog će raditi težak i ozbiljan posao kako bi suzbili širenje virusa. Mi sve radimo da do toga ne dođe”, govori.

Što se tiče cijepljenja nogometnih reprezentativaca i Ivana Perišića koji je zaražen covidom-19, kaže kako on nema podatke tko se točno od njih cijepio.

Komentiraj