Božinović: “Blago popuštanje stupa na snagu već večeras”

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za novinare na kojoj će objasniti pošuštanje mjera, najavljeno u četvrtak na sjednici Vlade.

Učenici svih razreda osnovne škole vratit će se u škole i dozvolit će se sport na otvorenom. Uz to, bit će dozvoljeno bavljenje sportom na bazenima i u balonima.

Tijek konferencije:

Ponovili su najnovije podatke o novooboljelima.

“Brojka od ovoga tjedna je za 13 posto manja od prethodnog tjedna, znači i dalje imamo nešto blaži silazni trend. 179.0 nam je incidencija po županijama. Najvišu ima Sisačko-moslavačka, a najnižu Istarska”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i dodao da smo po 14-dnevnoj incidenciji EU-a na sedmom mjestu.

“Stopa incidencije mortaliteta je 196.8. 19 zemalja ima nižu, a 8 ih ima višu stopu od nas. Utrošili smo gotovo 80 tisuća doza. U zdravstvu 38 tisuća doza, u domovima za starije 37 tisuća. Do sada smo primili 49 sumnji na nuspojave Pfizerovog cjepiva i 18 na Modernino”, kazao je.

“Na Pfizerovo smo imali ozbiljne reakcije, u dva slučaja se morao primjenjivati adrenalin, a u 22 slučaja korištenje drugih medikamenata”, dodao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je klinička slika još uvijek relativno teška, ali omogućava blago ublažavanje mjera. No, ističe, osnovne mjere ostaju iste.

“Novi sojevi virusa su u zemljama koje su u našem susjedstvu, moramo biti svjesni i zastoja u cjepivo, toga moramo biti svjesni i to naglašava naše odgovorno ponašanje”, rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da će odluka o nužnim mjerama na snagu stupiti večeras u ponoć i trajat će do 15. veljače.

Upitan što će ako ugostitelji i poduzetnici otvore vrata, Božinović je odgovorio: “Ja se još uvijek nadam da do toga neće doći jer nema razloga za to. Mjere su samo produženje mjera koje traju 2 mjeseca. Disciplinom građana i provedbom mjera smo došli da imamo jasan trend pada, Hrvatska ima možda i najliberalnije mjere u Europi. Zadovoljni smo trendom pada, ali nismo potpuno zadovoljni. Imamo voditi računa prvo o životima i zdravlju, epidemiološka struka je jasno postavila prioritete. Kad se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da mora biti postupno”.

Nastavio je Božinović o ugostiteljskim objektima:

“U članicama EU su ugostiteljski objekti zatvoreni još od listopada. Mi smo ih pokušali držati što dulje zatvoreni, u dogovoru s njima. Njihovi predstavnici su tada jasno govorili da 90 posto njihovih članova se ne pridržava mjera. Mi smo donijeli okvir koji je teško provediv u praksi, i što se tiče broja osoba, i razmaka. Tada je javni prostor bio preplavljen informacijama da je to nemoguće provesti, nisam siguran da je nemoguće. Onda su nam brojevi počeli jako rasti, rekli smo da je sljedeći korak zatvaranje i do toga je došlo. Vani je još uvijek zima, da je umjesto 4 stupnja 24 sigurno bi terase bile otvorene. Ovo još nije razdoblje kad se virus počinje slabije širiti. Rekli smo jasno 15. veljače, ako brojke i dalje budu manje, ako se ne dogodi nova varijanta virusa, pretpostavljamo i da će s cjepivom biti jasnija situacija, onda možemo razgovarati da se stvari korigiraju na zadovoljstvo svih”.

Dodao je da im nije cilj nikome napraviti štetu, već je cilj da se ne ponovi mjesec studeni, kad su bolnički kapaciteti bili na rubu pucanja. “Je li nama stvarno treba da se nađemo u teškoj situaciji pa da opet ponavljamo naučene lekcije? Ili možemo sve elemente uzeti u obzir i donijeti racionalnu odluku”, rekao je Božinović.

Proučio je da popuštanje mora biti postupno. “Prvo je obrazovanje i zdravlje u koje spada i sport, pa gospodarstvo koje mi nismo ni zatvarali i tek onda sve ostalo”, dodao je Božinović.

Krunoslav capak otkrio je da su članovi Nacionalnog stožera primili drugu dozu cjepiva, a tijekom sljedećih sedam dana drugu dozu primit će i članovi Vlade.

Capak je komentirao i gripu. “Do sada u RH nismo zabilježili niti jedan slučaj gripe. Pregledali smo niz uzoraka i nismo pronašli niti jednu gripu. To ne znači da je ona nestala. Ne znači da je gripa nestala, na sjevernoj hemisferi neki izvještavaju o slučajevima gripe, ali u jako niskoj mjeri”, kazao je i dodao da su mjere protiv koronavirusa sigurno učinkovite i protiv gripe. To su, naglašava, respiratorne infekcije koje se šire na iste načine.

Poručio je da će svi u Hrvatskoj dobiti drugu dozu cjepiva, u roku. “Proizvođač preporuča drugu dozu u roku šest tjedana, ali nema posljedica ni ako bude nakon toga, neće tu biti nikakvih tužbi”, rekao je Capak.

Upitan što je s pregovorima o ruskom cjepivu, Capak kaže: “Radi se uobičajena procedura dogovora s Europskom agencijom za lijekove. Trenutno nemamo informacija koji je bio sadržaj tih razgovora i koja bi bila dinamika predaje registracije na području EU”.

“Imam kolegu koji se zarazio pet dana nakon što je primio prvu dozu. Nije još primio drugu. Tko je sad tu kriv – on, okolnosti, virus… Previše se iscprljujemo traženjem krivca u svemu”, kazala je ravnateljica Zarazne Alemka Markotić objašnjavajući da će se dio ljudi zaraziti, bez obzira na cijepljenje.

Capak je na kraju ponovno govorio o pregovorima s drugim proizvođačima cjepiva.

“U ne pregovara s kineskim proizvođačem, a ovo što je spomenuto je da je ruski proizvođač pokazao interes za registraciju cjepiva u EU, a o rezultatima tih razgovora mi ne znamo ništa. Logično je da bi oni bili zainteresirano, a logično je i da kineski proizvođač traži svoje tržište na istočnim dijelovima. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza cjepiva Johnson/Johnson, a to se cjepivo daje samo jednom, nema dvije doze. Ostali proizvođači s kojima EU pregovara nude isporuku u vrijeme kada nama to ne odgovara. Nama treba što ranije”, rekao je Capak i zaključio: “O drugim proizvođačima ne razmišljamo ako nam ne nude cjepivo dovoljno rano jer nam kasnije ne treba”.

 

Komentiraj