Božinović: “Benzinske, kiosci i pekare prodaju nešto što je esencijalno za društvo”

Šef Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, komentirao je nezadovoljstvo ugostitelja, današnji prosvjed, ai i odgovorio zašto nisu popustili zahtjevu ugostitelja i dozvolili im prodaju kave za van.

O situaciji u kojoj se nalaze ugostitelji

“Naravno da ih shvaćamo. Mi ih shvaćamo od početka epidemije i pogotovo smo ih shvaćali u rujnu, listopadu i početkum studenog kada je Hrvatska bila praktički jedina članica EU koja je dopustila rad ugostiteljskim objektima. Napravljene su određene mjere koje realno, nije lako provoditi u ugostiteljstvu. Brojevi su nam tada počeli rasti. Broj pacijenata u bolnicama je rastao, bolnice su bile preopterećene i onda smo išli logikom zatvaranja tih objekata”, komentirao je Božinović za RTL Danas.

Svi prodaju kavu za van osim ugostitelja, od benzinskih postaja, kioska i pekara

“Benzinske crpke su otvorene zbog prodaje benzina, a prodavale su kavu za van i ranije. Isto tako i kiosci i drugi objekti. Mi smo njih otvorili jer prodaju nešto što je esencijalno za društvo, uključujući i pekare. Oni su i ranije prodavali kave za van pa im nismo zabranili da prodaju nešto što su prodavali i prije. Pa nije tu poanta u kavi za van nego u okupljanju. Vi kada dođete na benzinsku, natočite benzin, eventualno uzmete tu kavu za van, stavite u auto i vozite. A u kafić dođete sjesti, družiti se, a to je epidemiološki rizik”, rekao je Božinović.

O zahtjevima prosvjednika

“Pratimo epidemiološku situaciju koja je bolja. Ako se nastavi ovim trendom smanjenja broja novooboljelih, hospitalizacija – možemo korigirati neke stvari. Realno, Hrvatska ima najliberalnije mjere u Europskoj uniji i praktički ova dvije djelatnosti, ugostiteljstvo i vježbe u zatvorenim prostorima, su jedino gdje se još ima prostora popustiti.”

O postupanju policije u slučaju prosvjednika i privedenog vlasnika teretane u Zagrebu

“Policija uvijek na ovakvim skupovima vodi, u prvom redu, brigu o javnom redu i miru i to im je osnovna zadaća. Naravno, kada imate nekoliko tisuća ljudi, to nije isto kao neka pojedinačna situacija. Policija je i u onom i u ovom slučaju postupila sukladno zakonu.”

 

Komentiraj