BOŽINOVIĆ: “Ako netko želi ući u Hrvatsku, a dolazi iz Kine, Italije, Koreje, mora u karantenu”

Nacionalni stožer nastavlja s praksom izvještavanja javnosti svakog dana u 16 sati.

“Uvodimo nove mjere”, rekao je Božinović.

“Svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz žarišta, posebno iz Kine, Italije, Koreje, bit će upoznati s obaveznom mjerom smještaja u karantenu na 14 dana”, rekao je Božinović. Dodao je i da će se hrvatskim državljanima koji dolaze iz žarišta pripisati mjera samoizolacije od 14 dana, javlja Index.

“Također, preporučujemo svim građanima da razmotre odgodu putovanja u inozemstvo, i to u države i regije koje su zahvaćene korona virusom”, rekao je.

“Što se tiče drugih skupina mjera, preporučuje se odgoditi sve skupove s više od 1000 ljudi. Svi oni koji će ipak održati dužni su postaviti visoke higijenske standarde. Tu će biti nužno osigurati punktove sa dezinfekcijskim sredstvima, svima će se trebati dati upute da izbjegavaju bliže socijalne kontakte”, rekao je ministar.

Nakon Božinovića riječ je uzeo ministar Vili Beroš.

“U Hrvatskoj je i dalje epidemiološka situacija mirna, imamo samo 12 zaraženih. Zato smo se odlučili na ovaj dodatni paket preventivnih vjera. Imamo 344 testirana, osam testova je izradi. U Italiji danas imamo novih 1499 bolesnika”, rekao je Beroš.

“Odlučili smo poduzeti mjere da očuvamo javno zdravlje u Hrvatskoj”, dodao je.

“Epidemiološka situacija u većini Europe se pogoršala”, rekao je Krunoslav Capak.

“U nekim talijanskim gradovima se očito ne može kontrolirati transmisija i zato su zatvoreni, ljudi moraju ostati kod kuće. U Hrvatsku je u zadnja 24 sata ušlo 600 Talijana. Uveli smo nove mjere, do sada su bili slobodni po kretanju, sada smo prisiljeni uvesti mjeru karantene”, rekao je Capak.

“Ako se odluče da ne žele u karantenu, vratit će se u svoju državu”, rekao je.

“Što se tiče mjera za skupove. Mi smo razmatrali je li potrebno uvesti takvu mjeru jer mi imamo povoljnu situaciju. No, smatramo da je sad pravi trenutak da nam se ne dogodi širenje bolesti da uvedemo tu mjeru. Na velikim skupovima je nemoguće tko ulazi i je li netko kliconoša. Druga stvar je, ako se na velikom skupu dogodi širenje, trebat će nam veliki kapaciteti. Zbog toga smo odredili mjeru preporuke da se takvi skupovi ne održavaju”, rekao je Capak.

“Ako netko želi ući u Hrvatsku, a dolazi s ovih područja, mora u karantenu”, rekao je Božinović.

“To su područja koje je i talijanska vlada zatvorila, to je sasvim razumna mjera”, dodao je ministar koji je opet uzeo riječ.

“Sve što je iznad 1000 nazočnih ne preporučuje se da se održi”, dodao je Božinović.

Komentiraj