BOŽINOVIĆ: “Ako netko misli da može ucjenjivati HDZ, grdno se vara”

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u subotu je u ‘Intervjuu tjedna’ Hrvatskog radija komentiro slučaj zamjenika ravnatelja policije Josipa Čelića koji je vozio 166 km/h kroz naseljeno mjesto na kojem je ograničenje od 50 km/h.

Na pitanje treba li Čelić dati ostavku ili biti smijenjen zbog težine prekršaja, Božinović je odgovorio: “Kao što znate, glavni ravnatelj policije je odmah nakon što je saznao za taj događaj, doduše iz medija, uputio svoj stručni tim koji je otišao u Zadar i koji će, ja se nadam vrlo skoro, izaći s kompletnom slikom svega što se događalo. Naime, ta informacija je u javni prostor otišla s porukom da je bilo potencijalnog utjecaja, odnosno zloporabe položaja, i to je vrlo važno da se otkrije”.

“Slažem se da je to situacija koju treba razriješiti. Međutim za sustav je također bitno, pogotovo jer se radi o visokopozicioniranom policijskom službeniku, zapravo drugom ili trećem čovjeku hrvatske policije, da se otkrije ovaj dio koji, kad je policija u pitanju, nije nebitan. Važno je utvrditi je li bilo, kao što je to sugerirano putem medija, zloporabe položaja. Tu stvar moramo raščistiti kako bismo poslali kompletnu sliku i poruku o tom događaju”, rekao je.

Božinović je komentirao i jučerašnji koalicijski sastanak, nakon kojeg su, kako su objavili mediji, HNS poručio da neće podržati proračun i da traži veće plaće za učitelje i profesore ili prijeti izborima.

“HNS je u cijelu ovu priču krenuo s pitanjem radnog, odnosno materijalnog statusa prosvjetara, učitelja i profesora u osnovnom i srednjem obrazovanju. Od početka govorimo da ne treba izdvajati pojedine segmente zaposlenih u javnom i državnom sektoru jer s tom porukom ispada zapravo da se svaki ministar treba boriti isključivo za svoje, ne vodeći računa o širini slike”, istaknuo je Božinović.

Dodao je kako je ovo Vlada koja je, nakon dugog niza gofina, podizala plaće u javnom i državnom sektoru. “Podigla je minimalne plaće, podigla je mirovine… Kada smo samo na pitanju plaća, došli smo do 18 posto povećanja plaća, ukoliko oduzmete podizanje osnovice oporezivanja. Ispada da je svaki zaposleni u javnom sektoru u mandatu ove vlade dobio plaću koja je 21, 22, 23 posto veća nego što je bila”, istaknuo je Božinović.

Na kraju je istaknuo: “Mi želimo podići materijalni status zaposlenih u Hrvatskoj. Radimo sve što je moguće u okviru onoga što je realno, ali za sve. Međutim ako netko misli da se može HDZ ucjenjivati, tu se grdno vara” te ponovio da je HDZ u svakom trenutku spreman za izbore.

Komentiraj