Apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico uputio je čestitku za Božić svim građanima Hrvatske, ali i svima izvan domovine uz poruku “odnosite se prema drugima onako kako se Bog odnosi prema nama”.

“Radostan sam što mogu svakome od vas i vašim obiteljima poželjeti sretan, kršćanski i svet Božić. Obraćam se vama, dragi prijatelji, koji živite u Hrvatskoj i svima vama koji ste – zbog različitih razloga – daleko od domovine i živite na raznim stranama svijeta”, navodi D’Errico.

Pritom napominje kako u Hrvatskoj, kao i drugim većinski katoličkim zemljama, ulice, trgovine, jaslice, božićna drvca, pjesme, darovi i tradicionalna kuhinja govore o Božiću. To, bez sumnje, doprinosi božićnom šarmu, ali može predstavljati i određenu zamku.

“Ograničiti se na razmatranje Božića samo kao lijepog narodnog običaja, ograničiti se na izvanjsko, na konzumističke kriterije mjerene darovima ili ugodne trenutke koje provodimo zajedno. Ukratko, to je rizik banaliziranja Božića i gubljenja iz vida dubokog duhovnog značenja koje bi Božić trebao imati”, upozorava D’Errico.

“Poručuje da nam Isusovo rođenje na snažan način govori o Bogu, a Božić nam poručuje da je Bog u kojega vjerujemo i brižan Otac koji brine o nama, svojoj djeci i  zato nam dolazi ususret, šalje Isusa kako bi nam ponovo otvorio put, oslobodio nas od zla i priveo nas ponovo u nebeski dom”.

Nuncij je uvjeren kako duhovno razmišljanje o Božiću  može donijeti radost, spokoj i unutarnji mir,  ali i osjećaj da nismo sami na životnim putovima.

Naglašava također da bismo se prema drugim trebali odnositi onako kako se Bog odnosi prema nama.

“Pozvani smo prema drugima odnositi se onako kako se Bog odnosi prema nama. Papa jako inzistira na potrebi da mi kršćani preuzmemo obvezu izići iz naših malih ili velikih egoizama, učiniti se siromašnima duhom, ići prema svima, bez razlike, sve do periferija svijeta, prijateljski i s poštovanjem, zadovoljni u naviještanju i svjedočenju radosti Evanđelja, za izgradnju boljeg društva. Na osobit način trebali bismo ići prema onima koji su daleko od vjere i prema najsiromašnijim slojevima društva, koji najviše osjećaju potrebu riječi solidarnosti i nade”.

“Ovo je vrijeme radosti jer Bog nam dolazi u daru Sina Isusa, ali je  također vrijeme obnove obveze solidarnosti, otvorenosti, susreta, dijaloga, brige za druge”, dodaje D’Ericco.

Komentiraj