‘Božanstvena komedija’, Danteovo životno putovanje kroz Pakao, Čistilište i Raj

Božanstvena komedija veliki je spjev podijeljen u tri dijela – Pakao, Čistilište i Raj, a napisao ga je veliki talijanski pjesnik Dante Alighieri, rođen 29. svibnja 1265. u Firenci.

Dante je ovo djelo nazvao samo Komedija, a Giovanni Boccaccio mu je svojevremeno dodao pridjev “božanstvena”. Ovo djelo veoma je važno za svjetsku književnost. Ne samo da je jedno od najvažnijih djela talijanske književnosti uopće, nego je posljednje veliko djelo napisano u srednjem vijeku, nakon kojeg nastupa književno razdoblje renesanse.

Ovo djelo na epski način opisuje zamišljeni trodnevni pjesnikov put kroz Pakao, Čistilište i Raj, a na koje Dante kreće uz pomoć velikog pjesnika Publija Vergilija Marona. Vergilije u ovom djelu predstavlja glas razuma. Poslan je Danteu kako bi bio njegov vodič na ovom životnom putovanju, a k njemu ga je poslala njegova pokojna ljubav Beatrice.

Beatrice je u djelu simbol Božje milosti. Ona je čula Danteov očaj dok je tumarao šumom, sumnjajući u svoj životni put i tražeći neke životne odgovore. Upravo će ih na svom putu kroz pakao, čistilište i raj i pronaći, a sve uz pomoć svojih suputnika. Vergilije će provesti Dantea kroz Pakao i Čistilište, a Beatrice kroz Raj, gdje je ona nakon smrti završila zbog svog bezgrešnog života.

Komentiraj