Bowling club Zagreb

Bowling club Zagreb postaje novo mjesto druženja, izlazaka svih generacija i stvaranja budućih sportaša

Bowling, kao jedna od najpopularnijih sportsko-zabavnih aktivnosti danas u svijetu, ponovno se vratio u centar Grada Zagreba.

Bowling club, sa sedam bowling staza, sada je u Ulici Florijana Andrašeca 14, iza sportske dvorane Dražena Petrovića, nasuprot Ciboninog parkinga.

Zbog svoje jednostavnosti i prilagodljivosti za sve uzraste danas je bowling jedan od najmasovnih i najpopularnijih oblika zabave, obiteljskog druženja, natjecanja, team buildinga, rekreiranja…

U svijetu danas više od 150 milijuna rekreativaca svakodnevno igra bowling na više od 300 000 staza. Bowling je popularnost stekao svojim duhom, jer pozitivno djeluje na ljude.

“Svojim sadržajem, programima i pogodnostima koje nudi, Bowling club postaje novo mjesto druženja, izlazaka svih generacija, ali i stvaranja budućih sportaša u bowlingu”, ističe voditelj kluba Vedran Režić. Dodaje da je u sklopu Bowling cluba, uz razne zabavne igre i caffe bar s raznovrsnom ponudom pića i hrane.

Kugle su različitih težina, počevši od onih najlakših za djecu pa sve do onih težih za profesionalce. Bowling se brzo uči i zabavan je, a za djecu se po potrebi izvlače ogradice.

Bowling club Zagreb svojim posjetiteljima uz pojedinačan zakup staza nudi i organizaciju liga za sve dobne uzraste; natjecanja za pojedince, parove i timove; organizaciju team buildinga, prezentacije, proslave rođendana i obljetnica, proslave rođendana za djecu…

Više pojedinosti pogledajte www.bowlingclub.hr.

Nekoliko zanimljivosti:

Cipele

Bowling cipele su obvezne na stazi. Mogu se unajmiti ili koristiti vlastite. Bowling cipele imaju posebne đonove od kože i gume, koji vam omogućavaju blago klizanje na zaletištu prilikom izbačaja kugle.

Staza

Bowling staza je dugačka 18.28 metara, a široka 1.07 metara. Svaka staza ima i dodatne ograde koje se prema potrebi automatski izvlače za početnike tako da im kuglanje bude uspješnije te da im kugla ne može upasti u bočne kanale. To je vrlo pogodno za djecu, a njima su namijenjeni i tobogani za kugle kako bi im se olakšalo bacanje.

Povijest bowlinga u nas

Bowling u Hrvatskoj korijene vuče iz davne 1953. godine, kad je u Borovu izgrađena prva bowling staza u tadašnjoj Jugoslaviji. Sljedeće godine u podrumu restauracije Istra (bivši Skušić, Ulica B. Oreškog) otvorena je prva jednostazna bowling kuglana u Zagrebu. Koju godinu kasnije bowling se gasi i pretvara u skladište pa tako bowling sekcija stagnira sve do izgradnje dvostazne kuglane na objektu Grmoščica 1962. godine. Na Velesajmu je također 1965. izgrađena privremena montažna Brunswick kuglana. Sedamdesetih su otvorene dvije kuglane u Dubrovniku u hotelu Croatia i Libertas te jedna u Makarskoj u hotelu Biokovo. Nakon toga 1994. godine bowling klub se otvorio u Imporatnne centru sa 10 staza koji traje sve do 2003. kad se službeno zatvorio. Nakon toga dvadesetak entuzijasta jedanput mjesečno odlazi u Sloveniju u Tivoli gdje igraju Slovensku ligu. Od 2009.-2016. bowling se ponovno vraća na velika vrata i Zagreb dobiva četiri bowling centra (City Bowling West Gate 14 staza, Klub 300 sa 32 staze, Skybowling sa 24 staze i Green Gold s osam staza) koji su, na žalost, jako brzo zatvorili vrata.

Komentiraj