BOŠNJAKOVIĆ ‘Treba pooštriti kazne jer se vrte oko minimuma’

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković za N1 je komentirao izmjene i dopune Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te Zakona o kaznenom postupku.

“Mi smo na ovom radili osam mjeseci i što se toga tiče danas smo prihvatili prijedlog zakona koji ide na prvo čitanje u Saboru”, kazao je ministar, dodavši da će vidjeti reakcije u Saboru i u javnosti kako bi se do drugog čitanja stvari mogle i promijeniti. Napomenuo je da misli da je pronađeno rješenje.

Bošnjaković smatra pozitivnim ukidanje kaznenog djela “spolni odnos bez pristanka” i spajanje u jedno djelo – kazneno djelo “silovanja”, gdje su povećane kazne.

“Treba pooštriti kazne jer nam se kazne vrte oko minimuma zato i dižemo negdje minimum, negdje i minimum i maksimum”, rekao je ministar, pojasnivši da je proširena i zaštita te uveden progon po službenoj dužnosti i na poslove od javnog interesa.

Ministar je komentirao i okolnosti smrti Kristiana Vukasovića u zatvoru u Splitu, kazavši da nema nikakvih novih saznanja osim da je preminuo od zatajenja srca, ali i da njegovi roditelji imaju pravo pokrenuti proces ako misle da je sustav zakazao. Ministar Bošnjaković osobno ne smatra da je došlo do propusta u sustavu.

 

Komentiraj