BOŠNJAKOVIĆ ‘Ne možemo osuditi izvikivanje ‘Za dom spremni’ u Kninu’

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković za RTL Danas je komentirao uzvike HOS-a “Za dom spremni” u Kninu. Ministar je izjavio kako to ne može osuditi, iako za njega pozdrav “nije prihvatljiv”.

“On u svakom slučaju asocira na ona teška vremena Nezavisne Države Hrvatske i mislim da to treba izbjegavati”, smatra Bošnjaković, dodavši kako “nije uvijek stvar crno-bijela”.

“Mi smo u okviru Hrvatske vojske imali i jedinice HOS-a i te jedinice su potpuno legalne, imaju legalni grb i taj grb sadrži pozdrav ‘Za dom spremni’. I zato, kada se taj pozdrav izvikuje, uvijek treba gledati okolnosti, mjesto i vrijeme kada se on izriče. Ako je u komemorativnom prostoru koji se odnosi i na pripadnike HOS-a, tada to ne možemo osuditi i ne možemo procesuirati”, izjavio je ministar pravosuđa.

Ministar je pojasnio i kako izvikivanje spornog pozdrava nije bilo na “nekakvom javnom prostoru”, nego pred spomenikom, što bi se, prema Bošnjakoviću, trebalo tolerirati kao komemoriranje

Podsjetimo, pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u ponedjeljak ujutro su, prilikom odavanja počasti poginulim braniteljima u Kninu, predvođeni Markom Skejom, uzvikivali “Za dom spremni”. Ipak, policija neće postupati prema HOS-ovcima zbog uzvika “Za dom spremni, jer su ga uzvikivali ispred spomenika braniteljima HOS-a i to je prema policiji – legalno.

Policija neće podnijeti prekršajne prijave zbog uzvika ‘Za dom spremni’ usred Knina

 

 

Komentiraj