Bošnjaković: “I u otežanim uvjetima pravosuđe radi”

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u petak da je situacija na sudovima unatoč teškoj situaciji stabilizirana i da unatoč otežanim uvjetima pravosuđe radi.

“Situacija je teška, ali poduzimamo mjere, situacija je koliko je moguće stabilizirana na svim sudovima, sudovi i državno odvjetništvo rade hitne postupke, a sve što se može odgoditi odgađa se za druga vremena”, kazao je Bošnjaković predstavljajući Saboru izmjene Zakona o odvjetništvu.

“I u otežanim uvjetima pravosuđe radi”, naglasio je.

Dodao je da se odgađaju i ovrhe koje nisu nužne te da je zbog u potresu oštećenih zgrada Županijskog, Trgovačkog  i Vrhovnog suda u Zagrebu napravljen plan racionalnog korištenja prostora.

Odgovarajući Miri Bulju (Most) koje mjere prevencije širenja koronavirusom se poduzimaju u zatvorima i zašto se štrajka u Splitu, Bošnjaković je istaknuo kako je zatvorski sustav zaštićen i dobro funkcionira, da nije zabilježen nijedan incident i da prate situaciju.

Uvedene su sve mjere sigurnosti i higijene, kontrola ljudi, zabranjeni ulasci i korištenje pogodnosti kako se ne bi unio virus u sustav. „Nema razloga za štrajk i pozivam da se prestane sa štrajkom”, naglasio je Bošnjaković.

Peđa Grbin (SDP) pozvao je da se zbog izvanrednih okolnosti, koronavirusa i potresa u Zagrebu, odgodi tijek rokova ili zakonskim promjenama rokovi produže.

“Promjene bi zaštitile prava hrvatskih građana i osigurale da se pravosuđe koncentrira na ono što je prioritet, a to je progon onih koji zloupotrebljavaju situaciju s koronavirusom za svoju korist”, naglasio je.

Ministar Bošnjaković odgovorio je kako se vrlo brzo može očekivati sustavno rješenje vezano za produženje rokova.

Predstavljajući zakonski prijedlog Bošnjaković je kazao da se izmjenama Zakona o odvjetništvu pristupilo radi liberalizacije tržišta usluga koje se odnose na odvjetničku službu.

Njima se daje mogućnost odvjetnicima iz država članica Europske unije da unutar podružnica u Hrvatskoj mogu pružati pravne usluge i usluge savjetovanja o hrvatskom pravu. Također ukida se ograničenje osnivanja jednog ureda te neka druga ograničenja.

Zakonske izmjene podržali su i vladajući i oporba.

Saborsku sjednicu vodio je Ante Sanader (HDZ), novoimenovani potpredsjednik Sabora koji je došao na mjesto smijenjenog Milijana Brkića. Sanader je dužnost potpredsjednika Sabora obnašao i 2016. godine.

Hrvatski sabor zasjeda u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj jer je zgrada na Markovu trgu oštećena u potresu.

Komentiraj