Novoizabranim načelnicima i gradonačelnicima u BiH u utorak su uručene potvrde Središnjeg izbornog povjerenstva čime su preuzeli dužnosti osvojene na izborima 2. listopada, a u središtu pozornosti našli su se novi načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, te Velike Kladuše Fikret Abdić Babo čije su uručenje potvrde bojkotirali bošnjački načelnici iz Unsko-sanske županije prosvjedujući jer je on prethodno odlužio kaznu zatvora za ratne zločine.

Načelnici i gradonačelnici su potpisali izjave, prihvatili mandat te su službeno preuzeli funkcije. Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Ahmet Šantić im je čestitao i poželio uspješan mandat te ih podsjetio da je zakonski rok za uspostavu gradskih i općinskih vijeća 30 dana.
Fikret Abdić, kojega je hrvatsko pravosuđe osudilo na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina koji su počinile postrojbe pod njegovim nadzorom nad pripadnicima bošnjačke Armije BiH, također je preuzeo mandat. U tome trenutku svečanu dvoranu Parlamenta BiH napustili su načelnici općina iz Unsko – sanske županije u kojoj se nalazi i Velika Kladuša.
Na upit novinara kakav će biti kao načelnik Abdić je rekao da je u svakom poslu bio odličan i da će i kao načelnik biti sjajan.

Istodobno načelnik Srebrenice Mladen Grujičić je izrazio očekivanje da u tome gradiću u istočnoj Bosni, gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima potkraj rata 1995. godine, neće biti međunacionalnih napetosti. Grujičić je prvi Srbin izabran za načelnika Srebrenice otkako je završen rat u BiH.

Izbori su jedino u BiH 2. listopada prekinuti u Stolcu nakon nasilja članova bošnjačke Inicijative za Stolac. Kandidat za načelnika Inicijative za Stolac Salmir Kaplan je prema policijskom izvještaju pretukao predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića te teže ozlijedio člana biračkog odbora Marija Raguža.
Izbori u Mostaru nisu održani jer je Ustavni sud BiH osporio dio izbornih propisa za taj grad, a u međuvremenu političari nisu promijenili prijeporni dio Izbornog zakona.

Komentiraj