BOŠNJAČKI DUŽNOSNICI: “Neće biti Dodikovog referenduma”

Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti Republike Srpske upozorili su u ponedjeljak na protuustavan i nezakonit karakter odluke parlamenta tog entiteta o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a dopredsjednik RS Ramiz Salkić odlučno je ustvrdio kako takvog izjašnjavanja neće biti.

“Taj referendum nikada neće biti održan”, izjavio je Salkić u Banjoj Luci nakon sastanka bošnjačkih dužnosnika.

Oni su u zajedničkoj izjavi poručili kako je odluka Narodne skupštine RS o provedbi entitetskog referenduma antidejtonski čin koji ugrožava stabilnost i cjelovitost BiH.

 

  • Pozvali su visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da hitno reagira i poništi odluku parlamenta RS te da kazni one koji su inicirali njeno usvajanje.

 

Bošnjački su dužnosnici najavili kako će poduzeti sve pravne mjere za blokiranje provedbe referenduma.

To u prvoj fazi znači ulaganje veta na odluku o provedbi referenduma u Vijeću naroda RS, uz pozivanje na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Bošnjački su dužnosnici upozorili i na sve učestalije izgrede čija su meta povratnici na područje RS, uz ocjenu kako je to izravan rezultat politike koju planiraju i provode predsjednik RS Milorad Dodik i vlada pod njegovom kontrolom.

Komentiraj