Bosilj: “Deset posto zaraženih treba hospitalizaciju i kisik”

Pitanje je sata kada će se početi popunjavati šatori. Statistika pokazuje da 10 posto zaraženih zadnjih sedam dana traži hospitalizaciju i kisik, izjavio je za HRT voditelj varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da Varaždinska županija s 1541 slučajem ima sedmodnevnu incidenciju novozaraženih na 100.000 stanovnika od 925 što je najviše u EU, a Međimurje je s 944 nova slučaja u sedam dana s incidencijom od 862 te je po toj stopi druga regija u Europi.

“Statistika je takva kakva je bila i prije. Vjerujemo da će kroz sedam dana i sve mjere brojke konačno početi biti povoljnije”, kazao je Bosilj.

“Nije lako, brojke su velike, gotovo do 300 oboljelih dnevno, pa ako svatko ima 4 kontakta, to se penje na nekoliko tisuća i stotina. Ljudi često ne žele surađivati, jave se pa poklope slušalicu, ili ne žele dati podatke pa čak do onih koji znaju vrijeđati i psovati djelatnika epidemiološke službe koji se žrtvuju i rade i pokušavaju poboljšati epidemiološku sliku”, kazao je Bosilj.

Dodao je da je varaždinski ZZJ dobio 11 liječnika za rad po nadzorom i oni su od krucijalne važnosti. “Virus je ušao i u naš zavod, zasad nemamo veliki broj oboljelih unutar jedne djelatnosti nego po jednog unutar više djelatnosti pa pokušavamo odraditi sve poslove. Zasad uspijevamo, ali ako će doći do novog povećanja oboljelih ili većeg broja oboljelih unutar ustanove, imat ćemo problema”, poručio je Bosilj.

Za kraj apelira na sve građane: “Moramo svi shvatiti da virus nije bezopasan, i da nađe put bez obzira na mjere, a ako se ne držimo mjera, uzima maha i stvara probleme i gospodarstvu i zdravstvenom sustavu.”

Komentiraj