BOSCH CONNECTEDWORLD 2017 Predstavljeno integrirano računalo za automatizirana vozila

Bosch

Na međunarodnoj konferenciji Bosch ConnectedWorld 2017 u Gradu Berlinu, njemačka tvrtka predstavila je integrirano računalo za automatizirana vozila.

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (UI), računalo može primjenjivati metode strojnog učenja. Očekuje se da će integrirano UI računalo navoditi automobile koji samostalno voze i kroz najsloženije prometne situacije ili one u kojima se automobil prvi put nalazi.

“Učimo automobil kako da samostalno upravlja kroz cestovni promet. Automatizirana vožnja čini ceste sigurnijima, a umjetna je inteligencija ključna da se to ostvari. Činimo automobil pametnijim” rekao je dr. Volkmar Denner, predsjednik Boscheva upravnog odbora na međunarodnoj industrijskoj konferenciji o industrijskom internetu.

Automobili već upotrebljavaju Boscheve senzore za nadzor okoline. Primjenom umjetne
inteligencije bit će biti moguće i tumačiti ta očitanja radi predviđanje ponašanja drugih sudionika u prometu.

Bosch ConnectedWorld 2017, automatizirana vožnja, UI, umjetna inteligencija, 1

Bosch planira surađivati s američkom tehnološkom tvrtkom Nvidia na izgradnji središnjeg integriranog računala. Nvidia će Boschu isporučiti čip koji sprema algoritme proizvedene putem metoda strojnog učenja. Očekuje se da će proizvodnja integriranog UI računala započeti najkasnije početkom sljedećeg desetljeća.

Nakon ispitivanja na cesti, umjetno stvorene konstrukcije znanja mogu se prenijeti brojnim drugim integriranim UI računalima pri idućem ažuriranju.

“Želimo da automatizirana vožnja postane moguća u svakoj situaciji. Automobili bez vozača možda će već u sljedećem desetljeću postati dio svakodnevnog života. Bosch postiže napredak u automatiziranoj vožnji na svim tehnološkim područjima. Planiramo zauzeti vodeći položaj i na području umjetne inteligencije. Za samo deset godina bit će nemoguće zamisliti Boschev proizvod koji ne sadrži neki od oblika umjetne inteligencije. Proizvodi će je ili imati ili će biti napravljeni s pomoću nje”, otkrio je dr. Volkmar Denner.

Početkom ove godine tvrtka je objavila osnivanje Centra za umjetnu inteligenciju, Bosch ulaže oko 300 milijuna eura u svrhu proširenja svoje stručnosti na tom području.

Na konferenciji Bosch ConnectedWorld 2017. pred oko 2 700 okupljenih dr. Volkmar Denner je naveo daljnje inovativne tehnologije koje će otvoriti nova poslovna područja za Bosch. Osim umjetne inteligencije i tehnologije oblaka, jedna je od njih i tehnologija blockchain. Ona osigurava korisnicima sigurno dijeljenje podataka putem interneta bez uključivanja treće osobe.

Omogućava im sklapanje ugovora putem interneta te sigurno provođenje platnih transakcija, a tehnologija osigurava anonimnost podataka. Blockchain se temelji na vrsti decentralizirane baze podataka koja unesene informacije distribuira na tisuće računala. Zbog toga je nemoguće krivotvoriti podatke, a korisnici manje ovise o jednom isključivom računalnom centru.

Tu je još suradnja, Boscha i TÜV-a u borbi protiv prijevara s brojačem kilometara. Plan je boriti se protiv te prevarantske prakse s pomoću digitalnog zapisnika distribuiranog na velik broj računala. Putem aplikacije na pametnom telefonu vlasnici automobila mogu provjeriti stvarnu kilometražu u svakom trenutku i usporediti je s prikazom u vozilu…

blockchain_bosch-ci_en_300dpi

Komentiraj