Bosch 2022. godine planira uložiti više od 400 milijuna eura u svoje tvornice za proizvodnju poluvodiča

Bosch nudi odgovor na sve veću potražnju za čipovima. Planira se brže proširivanje tvornice poluvodičkih pločica od 300 milimetara u Dresdenu. Bosch će u Reutlingenu osigurati 150 radnih mjesta za razvoj poluvodiča. Planira se izgradnja novog centra za ispitivanje poluvodiča u Penangu

Dok svijetom vlada nestašica čipova, Bosch povećava svoje kapitalne izdatke. Samo nekoliko tjedana nakon što je otvorio novu tvornicu poluvodičkih pločica u Dresdenu, poznati dobavljač tehnologija i usluga upravo je najavio još jedno deveteroznamenkasto ulaganje u svoja postrojenja za proizvodnju čipova. Bosch samo u 2022. godini planira uložiti više od 400 milijuna eura u proširenje tvornica poluvodičkih pločica u Dresdenu i Reutlingenu u Njemačkoj i postrojenja za poluvodiče u Penangu u Maleziji.

„Potražnja za čipovima i dalje raste mahnitom brzinom. Zbog trenutačne situacije sustavno povećavamo svoju proizvodnju poluvodiča tako da svojim kupcima možemo pružiti najbolju moguću podršku”, izjavio je dr. Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH.

Većina kapitalnih izdataka namijenjena je Boschevoj novoj tvornici poluvodičkih pločica od 300 milimetara u Dresdenu, čiji se proizvodni kapacitet planira još brže širiti u 2022. Otprilike 50 milijuna eura planiranog iznosa potrošit će se sljedeće godine na tvornicu poluvodičkih pločica u Reutlingenu blizu Stuttgarta. Bosch će od 2021. do 2023. ukupno uložiti 150 milijuna eura u dodatni prostor za čiste sobe. Bosch također iz temelja gradi centar za ispitivanje poluvodiča u Penangu u Maleziji. U centru će se od 2023. početi ispitivati gotovi poluvodički čipovi i senzori.

„Planiranim ulaganjima još jednom dokazujemo stratešku važnost posjedovanja vlastitih kapaciteta za proizvodnju temeljne tehnologije poluvodiča”, izjavio je Denner.

Poluvodiči kao jedinstvena prodajna ponuda

Mikroelektronika ključan je čimbenik za uspjeh u svim Boschevim poslovnim područjima. Budući da je društvo rano prepoznalo potencijal spomenute tehnologije, već više od šezdeset godina proizvodi komponente za poluvodiče. Zbog toga je Bosch jedno od rijetkih društava koje posjeduje temeljito znanje o mikroelektronici i stručnost u pogledu elektronike i softvera.

Bosch stoga može spojiti tu odlučujuću prednost pred konkurencijom sa svojim prvorazrednim kapacitetima za proizvodnju poluvodiča. Društvo za tehnologiju i usluge od 1970. proizvodi komponente za poluvodiče u Reutlingenu. Primjenjuju se i u potrošačkoj elektronici i u automobilskoj industriji. Smanjenje emisija iz prometa, sprječavanje prometnih nesreća i povećanje učinkovitosti pogonskog sklopa temelje se na modernoj elektronici u automobilima.

„Bosch se može osloniti na svoju posebnu stručnost u području poluvodiča i automobilske industrije radi razvoja superiornih elektroničkih sustava. Od toga imaju koristi naši kupci i mnogobrojni ljudi koji žele nastaviti uživati u sigurnoj i učinkovitoj mobilnosti u budućnosti”, izjavio je Kroeger.

U tvornici poluvodičkih pločica od 300 milimetara u Dresdenu proizvodnja je započela u srpnju ove godine, što je šest mjeseci prije nego što je planirano. Čipovi koji se proizvode u novom postrojenju u početku se ugrađuju u Boscheve električne alate. Proizvodnja čipova za kupce iz automobilske industrije započela je u rujnu, što je tri mjeseca prije nego što je planirano. Otkad se tehnologija od 200 milimetara prvi put predstavila javnosti 2010. godine, Bosch je samo u tvornice poluvodičkih pločica u Reutlingenu i Dresdenu dosad uložio više od 2,5 milijardi eura. Povrh toga, uloženo je više milijardi eura u razvoj mikroelektronike.

Bosch PROMO

Mobility Solutions najveće je poslovno područje Grupe Bosch. U 2020. to je poslovno područje ostvarilo promet od 42,1 milijarde eura, što čini 59 posto ukupnog prometa grupe. To Grupu Bosch čini jednim od vodećih dobavljača automobilske opreme. Poslovno područje Rješenja za mobilnost teži očaravajućoj viziji mobilnosti koja je sigurna, održiva i uzbudljiva te objedinjuje stručnost grupe u domenama personalizacije, automatizacije, elektrifikacije i povezivosti.

Za korisnike Grupe Bosch to znači da dobivaju integrirana rješenja za mobilnost. Glavna područja djelovanja ovog poslovnog područja jesu tehnologija ubrizgavanja i periferije pogonskih sklopova za motore s unutarnjim izgaranjem, raznolika rješenja za elektrifikaciju pogonskih sklopova, sustavi za sigurnost vozila, sustavi pomoći vozaču i funkcije automatizirane vožnje, tehnologija za infozabavu prilagođena korisniku kao i komunikacija između samih vozila i komunikacija između vozila i infrastrukture, radionički koncepti te tehnologije i usluge za tržište autoopreme. Bosch je sinonim za važne inovacije u automobilskoj industriji, kao što su elektroničko upravljanje motorom, elektronički program stabilnosti (ESP) protiv sklizanja te dizelska tehnologija common rail.


Grupa Bosch vodeći je svjetski dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 395 000 zaposlenika diljem svijeta (podaci od 31. prosinca 2020.). Tvrtka je ostvarila prodaju od 71,5 milijardi eura u 2020. godini. Djelatnosti grupe podijeljene su u četiri poslovna područja: Rješenja za mobilnost, Industrijska tehnologija, Potrošačka roba i Energetska i graditeljska tehnologija. Kao jedan od vodećih pružatelja interneta stvari, Bosch nudi inovativna rješenja za pametne domove, Industriju 4.0 i povezanu mobilnost. Bosch teži viziji mobilnosti koja je održiva, sigurna i uzbudljiva. Bosch primjenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i vlastitom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rješenja iz više domena.

Strateški je cilj Grupe Bosch olakšati povezani život proizvodima i rješenjima koja ili sadržavaju umjetnu inteligenciju (UI) ili su razvijena ili proizvedena s pomoću nje. Inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života diljem svijeta. Ukratko, Bosch proizvodi „Tehnologiju za život”.

Grupa Bosch sastoji se od društva Robert Bosch GmbH i otprilike 440 podružnica i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Boscheva globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje te prodajni i servisni partneri tvrtke pokrivaju gotovo sve zemlje svijeta. S više od 400 lokacija širom svijeta Grupa Bosch od prvog je tromjesečja 2020. ugljično neutralna. Osnova rasta tvrtke u budućnosti njezina je snaga inovacije. Na 129 lokacija diljem svijeta Bosch zapošljava oko 73 000 zaposlenika u istraživanju i razvoju, od kojih je oko 34 000 programskih inženjera.

 

 

Komentiraj