Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović (SDS) je nasuprot tvrdnjama bošnjačkih dužnosnika izjavio u četvrtak kako Hrvatska nije prekršila zakon ili sporazum između dviju zemalja zbog plinofikacije Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, ustvrdivši da za realizaciju toga posla nije trebala ni potpisivati sporazum s Republikom Srpskom, ali da je morala službeno izvijestiti državne vlasti BiH.

“Ta mogućnost je uređena na pristojan način. U pograničnom području kompanije mogu sklapati ugovor i zaključiti ovakav aranžman. Ovdje se ne radi o transportnom vodu, nego o distributivnom vodu i opskrbi plinom iz susjedne Hrvatske jedne od kompanija u BiH“, rekao je ministar Šarović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Po njemu radi se o dobrom potezu koji koristi objema državama kako bi se smanjilo zagađenje zraka zbog prerade nafte u rafineriji u Bosanskom Brodu.

No, pri tome je naveo da pogrešku u potpisivanju sporazuma između predstavnika hrvatske vlade i Republike Srpske vidi u proceduralnim koracima.

“Kada dođe do ovakve situacije, ugovornih odnosa gospodarskim subjekata, jedna od strana, u ovom slučaju Republika Hrvatska, dužna je obavijesti BiH. To Hrvatska nije učinila, a bila je dužna, da bi se po toj informaciji uredila druga pitanja. Taj dotok plina treba netko izmjeriti, mora se platiti carina, odnosno PDV“, dodao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Hrvatska vlada i vlada Republike Srpske potpisale su prošli tjedan protokol o plinofikaciji rafinerije nafte u Bosanskom Brodu koji omogućava da se rafinerija  priključi na hrvatski plinski sustav i korištenjem plina riješi problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu.

Šarović smatra da nije bilo ni potrebno potpisivanje sporazuma koji je izazvao osude dijela bošnjačkih političara.

„Potpisivanje ovog sporazuma bilo je potpuno nepotrebno i stvorilo je čitavu državnu priču, koja je potpuno nepotrebna. Sporazum je u čitavom ovom aranžmanu potpuno suvišan, dvije kompanije su se mogle dogovoriti o opskrbi i da nas Hrvatska obavijesti o tome da se to dogodilo”, istaknuo je Šarović.

Direktor BH Gasa Jasmin Salkić ustvrdio je u četvrtak kako se ova kompanija sa sjedištem u Sarajevu ne protivi opskrbi plinom Rafinerije nafte u Brodu iz Hrvatske, ali je opetovao tvrdnje da su potpisom sporazuma između resornog ministarstva RH i Plinacroa s vlastima u Republici Srpskoj prekršeni zakoni obje zemlje i ugrožena opskrba plinom Sarajeva i Zenice. Potpisivanje je kritizirao i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, član bošnjačkog SDA.

Podsjetimo, Nacional je u najnovijem broju objavio sadržaj pisma kojim je hrvatski Plinacro odgovorio na prozivke BH Gasa da zbog izgradnje izravnog plinovoda prema Rafineriji nafte Bosanski Brod neće biti dovršen plinovod do Zenice te da Hrvatska time ruši suverenitet BiH.

PLINACRO BH GASU: ‘Zbog vas su nam propali Studija utjecaja na okoliš i novac’

Komentiraj