Bosanska tajna služba OSA špijunirala je Nacional

IZ IZVORA BLISKIH HRVATSKOJ VLADI Nacional je dobio potvrdu autentičnosti dokumenta kojim je OSA 10. travnja ‘pod obradu’ stavila desetak medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije

Po svemu sudeći zbog ekskluzivnih otkrića o zloupotrebama i sumnjivim aktivnostima bosanskohercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), koju u BiH monopolizira i često zloupotrebljava najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), Nacional se našao na udaru te špijunske službe. Koncem protekloga tjedna visoki izvor blizak hrvatskoj vladi Nacionalu je potvrdio da je ta informacija točna. U nju se moglo na početku i sumnjati, s obzirom na to tko ju je dao u javnost. To je javno tvrdio Milorad Dodik, vođa bosanskih Srba trenutno na funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji je 26. lipnja 2019. obznanio da su novinari iz deset medijskih kuća iz Hrvatske, BiH i Srbije pod obradom agenata Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je OSA 10. travnja donijela odluku o “obradi” pod brojem protokola 05/1-4-1547/19. Uz Nacional, Dodik je među medijskim kućama iz Bosne i Hercegovine koje su “pod obradom” spomenuo još Dnevni avaz, Radio televiziju Republike Srpske, bosansko izdanje Večernjeg lista, Dnevni list, Poskok.info, Dnevno.ba te iz Srbije Večernje novosti, Kurir i Informer. Budući da je Dodik u jako lošim odnosima s vodećim bošnjačkim političarima to je mogla biti još jedna od njegovih ne uvijek utemeljenih političkih optužbi na njihov račun. No ovoga puta to što je on tvrdio bilo je točno. Tako se i Nacional našao među medijima čije novinare prisluškuju bošnjački obavještajci, pokušavaju ih fizički pratiti pa i podmititi kako bi se utjecalo na njegovu uređivačku politiku.

Radi se o bosanskohercegovačkom političkom i obavještajnom skandalu, možda i najneugodnijem za sadašnjeg šefa OSA-e Osmana Mehmedagića Osmicu.

OSA je služba BiH i kao takva trebala bi djelovati u korist svih triju konstitutivnih naroda. Međutim, Mehmedagića se optužuje da je od nje napravio službu samo stanovitih bošnjačkih političkih krugova, i to onog dijela koji podržava politiku SDA. Među ostalim, Mehmedagića su optuživali i da OSA-u zloupotrebljava i za unutarstranačke obračune unutar SDA, a posebice prema bošnjačkoj oporbi toj stranci. Zato je i Dnevni avaz, u vlasništvu Fahrudina Radončića, osnivača stranke SBB, također na listi medija za koje OSA pokazuje interes.

Vodeći ljudi medija koji su se, prema Dodikovim tvrdnjama, našli na udaru OSA-e, najavili su da će tražiti da se ta afera istraži. Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Predrag Kožul, rekao je da SDA ima potpunu kontrolu nad radom OSA-e te da je ta agencija izvan parlamentarne kontrole. Kožul je u prošlom sazivu Parlamenta BiH bio član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e. Istaknuo je da ta Komisija u prošlom sazivu više od pola mandata nije radila te da ni u ovom trenutku nisu konstituirane komisije i odbori Parlamenta BiH, pa tako ni komisija za nadzor rada OSA-e.

NACIONAL SE NAŠAO MEĐU regionalnim medijima čije novinare bošnjački obavještajci prisluškuju, pokušavaju ih fizički pratiti pa i podmititi kako bi se utjecalo na njihovu uređivačku politiku

“Budući da trenutno nema nikakvih komisija ni odbora pa ni Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Parlament BiH jednostavno je izvan tih zbivanja. Što je najgore u cijeloj situaciji, činjenica je da je OSA izvan bilo kakvog nadzora. Jedini koji ima neku vrstu zakonske kontrole je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Među ostalim, to je jedan od razloga što SDA toliko kalkulira s imenovanjem mandatara za formiranje novog Vijeća ministara.”

OSA svakako ima respektabilne tehničke kapacitete za tajni nadzor, prisluškivanje i praćenje. Ako je vjerovati pisanju lokalnih medija u BiH, turska služba, na temelju dobrih odnosa koje Izetbegović održava s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, donirala je OSA-i modernu opremu za prisluškivanje, a isto su moguće učinile i neke druge sigurnosne službe zbog opasnosti od terorizma u BiH.

Nacional se našao u krugu onih za koje se OSA interesira vjerojatno stoga što je u posljednje vrijeme objavljivao i neke zanimljive činjenice koje se tiču političkih prilika u BiH, a posebno kada je riječ o samoj aktivnosti OSA-a. Tako je, na primjer, Nacional u veljači 2019. objavio jednu fotografiju koja je izazvala pozornost javnosti, a na kojoj je središnja osoba Tomislav Karamarko, u društvu dvojice muškaraca. Njih trojica snimljena su u veljači kako sjede za stolom u jednom restoranu u Livnu i razgovaraju. Uz Karamarka se na toj fotografiji nalazio i Rade Ivančić, djelatnik mostarskog ogranka OSA-e.

Riječ je o špijunu koji je svojedobno sudjelovao u zaoštravanju bilateralnih odnosa Hrvatske i BiH, kada su se manipulacijama nastojale potkopati političke inicijative hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da u Bosni i Hercegovini promovira vanjskopolitičke interese Hrvatske.

Taj sastanak Karamarka i Ivančića sporan je iz nekoliko razloga, prvenstveno jer je Karamarko itekako upoznat sa specifičnostima obavještajnog posla, a morao bi imati i svijest o tome koliko su u najmanju ruku diskutabilni, problematični i zabrinjavajući bilo kakvi sastanci sa stranim špijunima, i to još na teritoriju njihove zemlje, dakle izvan vidokruga hrvatskih kontraobavještajnih organa.

Sasvim je jasno da je svaki takav susret čovjeka takve biografije sa stranim špijunom sporan i sumnjiv. Tomislav Karamarko dolazio je u posljednjih dvadeset godina u doticaj s najpovjerljivijim državnim i obavještajnim tajnama pa je i zato skandalozno da uopće kontaktira aktivne strane obavještajce i sastaje se s njima po restoranima, i to na teritoriju njihove države.

Uz to, Nacional je u rujnu 2017. dobio na uvid i objavio više tajnih izvještaja OSA-e, koji su otkrili da ta služba vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH.

Izvješća u koja je Nacional dobio uvid pokazivala su da OSA špijunira hrvatske tvrtke, prisluškuje telefonske razgovore nekih hrvatskih poslovnih ljudi, a čini se i tajno nadzire pojedine sastanke koji se održavaju na teritoriju Hrvatske. To otkriće izazvalo je velike reakcije, naročito u BiH gdje su neki visoki dužnosnici nakon objave tog teksta to i javno priznali. Samo dan nakon objave tog otkrića sve je potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je tada izjavio:

“Sve je učinjeno sasvim legalno, legitimno i ništa u tome nema novo. To radi svaka država, ne samo u Europi, nego i u svijetu, i to rade sigurnosne institucije Bosne i Hercegovine, to radi i Obavještajna agencija Bosne i Hercegovine. Ali sve te interese BiH, koje i nastojimo zaštititi od nelojalnih i rekao bih i profiterskih udara, dužni smo štititi u skladu s Ustavom i zakonima BiH.”

NACIONAL SE U KRUGU onih za koje se OSA interesira vjerojatno našao stoga što je u posljednje vrijeme objavljivao i neke zanimljive činjenice koje se tiču političkih prilika u BiH, a posebno kada je riječ o samoj aktivnosti OSA-e

Neka od ključnih spornih izvješća potpisao je upravo Rade Ivančić, Karamarkov sugovornik s kave u Livnu. Njemu se 2017. pripisivalo da je blizak prijatelj direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, ali i da je sastavio niz izvješća o sumnjivu poslovnom postupanju u tvrtkama za koje OSA smatra da su pod kontrolom HDZ-a BiH, a to su Elektroprivreda HZHB, Šume HZHB, HT Mostar i Aluminij. Teško je povjerovati da operativci poput Rade Ivančića išta rade bez znanja vrha OSA-e i bez jasnih uputa što i kako treba odraditi u nastupu prema Hrvatima.

Nacional je, među ostalim, razotkrio i kako OSA koristi bosanskohercegovački portal zurnal.info za svoje medijske manipulacije i plasiranje dezinformacija. U većinu tih operacija uključen je novinar Avdo Avdić. Na neke od njih hrvatska SOA upozorila je u svom Javnom izvješću iz lipnja 2019., a posljednja takva dezinformacija mogla se pročitati u tvrdnjama da je SOA prisiljavala salafite na krijumčarenje oružja u BiH.

Osman Mehmedagić Osmica obavještajnu karijeru započeo je još u UDBI 1984. kao skladištar, a pojedini mediji pisali su i da je bio i automehaničar. U ranim devedesetima radio je na osiguranju Predsjedništva BiH, a tijekom rata bio je tjelohranitelj Alije Izetbegovića. Tako je započela njegova povezanost s Izetbegovićima. Nakon rata radio je u bošnjačkoj tajnoj službi AID gdje se bavio istraživanjem ratnih zločina. Povezivalo ga se s iranskim obavještajnim službama i s dolaskom mudžahedina u BiH pa se tvrdi da mu zapadne diplomacije nisu bile sklone.

Unatoč tome Bakir Izetbegović progurao ga je za direktora OSA-e. Na čelo OSA-e došao je 19. studenoga 2015., a već je duže vrijeme na udaru ozbiljnih optužbi da je OSA-u pretvorio u stranačku tajnu policiju svog obiteljskog prijatelja Bakira Izetbegovića. Kako OSA u njegovu mandatu praktički radi bez ikakvog nadzora, lakše se može razumjeti kako se Mehmedagić usuđivao inicirati diskutabilne operacije. Njegov mandat obilježila je politizacija službe u funkciji obitelji Izetbegović.

Mehmedagiću krajem godine istječe mandat pa se žestoko lobira da bi ga se ostavilo na čelu OSA-e. Poznavatelji lokalnih prilika navode da Mehmedagić u Predsjedništvu BiH ima potporu svojeg bivšeg kolege iz bošnjačkih ratnih tajnih službi Šefika Džaferovića. Mehmedagić je u OSA-i posljednjih godina proizveo i neke afere u kadroviranju službom. Upućeni sigurnosni izvor iz BiH o tome je za Nacional rekao: “Iz mirovine je vratio više djelatnika ugašene bošnjačke tajne službe AID, a neke djelatnike pridobiva na suradnju i ucjenama, kao i zatvaranjem očiju pred njihovim kriminalnim radnjama u službi, što mu onda omogućuje da za suradnju u zloporabi OSA-e pridobije i neke Hrvate i Srbe u službi.”

IZVJEŠĆA U KOJA JE NACIONAL dobio uvid pokazivala su da OSA špijunira hrvatske tvrtke, prisluškuje telefonske razgovore hrvatskih poslovnih ljudi i tajno nadzire sastanke na teritoriju Hrvatske

Pozornost medija u Bosni i Hercegovini u više navrata je privlačila i njegova supruga, inače folk pjevačica, koja na svojim internetskim profilima najavljuje uhićenja, slika se s automatskim puškama, a vjerojatno i utječe na zapošljavanja u OSA-i.

Primjerice, Mehmedagić je, prema pisanju Dnevnog avaza, 2018. u tajnu službu zaposlio bliskog prijatelja svoje supruge Edina Alađuza Kalimera. Vijest je posebno zanimljiva jer je Kalimero imitator pjevačica, gatara i tarot majstor, sudionik dvaju reality showova. Međutim, Mehmedagiću neki mediji u BiH pripisuju i puno ozbiljnije nepodopštine, poput pritisaka na suce da se Fahrudina Radončića osudi, pritisaka na pravosuđe da se budući glavni tužitelj BiH mora izabrati po Izetbegovićevoj direktivi i slično. Čak i njegovi protivnici ne spore da je Mehmedagić prepredena osoba. Visoki izvor iz miljea sigurnosnih službi o tome je za Nacional rekao: “Pred zapadnim državama stalno se prikazuje kao pro-zapadno orijentiran, unatoč svojoj iznimno dobroj suradnji s turskim službama, a nekad i s iranskim. Zapadne saveznike pridobiva odrađivanjem poslova na temu islamističkog terorizma, gdje uvijek ima radikala na kojima će dobiti poene SAD-a i drugih država. S druge strane, njegovu lukavost pokazuje primjer posjeta zamjenika šefice CIA-e Vaughna Bishopa Sarajevu. Iako se to u obavještajnim krugovima ne radi, Mehmedagić je o tome obavijestio pouzdane medije koji su posjet pratili u realnom vremenu i pokušali ga prikazati kao potporu SAD-a Mehmedagiću osobno. Međutim, prešutjeli su da je Bishop u BiH došao u sklopu turneje u kojoj je posjetio Zagreb, Podgoricu, Skoplje i Prištinu. A ni jedna država turneje, osim BiH, o Bishopovu posjetu nije javno govorila. Dakle, iz svega je vidljivo da OSA-u BiH vodi potkapacitirana, ali i ambiciozna i lukava osoba.”

 

Komentiraj