Borzan: “Sva cjepiva štite od smrtonosnog ishoda bolesti, a uskoro ćemo dobiti i lijek za sve sojeve virusa”

Europska agencija za lijekove želi znati koja su cjepiva učinkovita protiv novih sojeva koronavirusa te je zatražila od svih laboratorija koji razvijaju cjepiva procjenu učinkovitosti  proizvoda kako bi mogla objaviti nove smjernice za proizvođače. “Razrađujemo smjernice za proizvođače koje predviđaju izmjene postojećih cjepiva za borbu protiv novih varijanti virusa”, objavili su uz Europske agencije za lijekove.

Osim problema u distribuciji cjepiva pitanje svih pitanje je jesu li cjepiva učinkovita za nove sojeve virusa koji dolaze, jer je iznimno bitno imati cjepiva koja su učinkovita za sve mutacije virusa. Ako se ispostavi da cjepivo reagira samo na jedan soj virusa onda smo u nerješivom problemu jer virus može u nedogled mutirati i nemoguće je tako brzo raditi nova cjepiva. Zato je iznimno bitno imati točan odgovor je li cjepivo učinkovito za sve sojeve koronavirusa.

“Prema onome što smo do sada vidjeli cjepiva djeluju na nove sojeve virusa, no u krajnjoj lijini ja nisam pesimistična zato što su vrlo obećavajući rezultati lijekova koji se trenutno proizvode protiv Covida 19. Kao što imamo Tamiflu za gripu, tako sada imamo već u poodmakloj fazi istraživanje lijekova koji će biti sigurno učinkoviti za sve sojeve virusa. Ako se pokaže da će cjepiva koja sada imamo biti nešto manje učinkovita na nove sojeve virusa uskoro, kada se plasira lijek, bit ćemo u dobroj situaciji”, poručila je iz Bruxelllesa europarlamentarka, liječnica po struci, Biljana Borzan.

Damir Spehar/PIXSELL

Unatoč skepsama o učinkovitosti cjepiva na nove sojeve virusa ljude ne treba obeshrabrivati, cijepiti se treba s onim što imamo na raspolaganju. Kod građana Unije, pa tako i kod hrvatskih građana, svjesnost o potrebi cijepljena ne visokoj je razini, dokaz tome je veliki porast onih koji su se odlučili na cijepljenje. “Kada je došla informacija da cjepiva nedostaje, žele ga gotovi svi. U svakom slučaju cjepivo, i ono za koje se kaže da je možda malo manje učinkovito, štiti od teških i smrtonosnih bolesti bez ikakvih bitnijih i težih komplikacija. Dakle, nema razloga ne cijepiti se”, poručila je Borzan.

A zašto se je bitno cijepiti se pa čak i s onim cjepivom za koje kažu da je manje učinkovito? Zato što će nas svako cjepivo zaštiti, dobit ćemo možda virozu, ali to će biti lakša prehlada koju ćemo  prehodati što nije velika cijena.

“Sva cjepiva koja se nalaze na tržištu su 100 posto učinkovita za teške i smrtonosne oblike bolesti i to je najvažnija informacija koju građani moraju imati. Možemo razgovarati o nekim višim ili nižim postotcima zaštite protiv virusa da ga dobijemo uopće, ali to je manje važno u cijeloj priči. Nije bitno imaš li prehladu nego je bitno da li je ona smrtonosna”, zaključila je Borzan. 

Damir Spehar/PIXSELL

Komentiraj