#BorisKilledMusic – Britanski glazbenici bijesni zbog novog viznog režima

Britanski glazbenici svoju su ljutnju podijelili putem interneta nakon vijesti da je vlada Velike Britanije navodno odbila ugovor o bezviznom putovanju u sklopu pregovora o Brexitu. Bijes glazbenika je eskalirao 9. siječnja kada je objavljeno da je Velika Britanija odbila sporazum iz EU-a kojim će se glazbenicima omogućiti ulazak u zemlje Europske Unije. Reagirajući na vijesti na društvenim mrežama, frontmen Radioheada Thom Yorke nije birao riječi optuživši britansku vladu, dok je Geoff Barrow iz grupe Portishead pokrenuo hashtag “BorisKilledMusic”.

Glasnogovornik vlade za NME je tim povodom izjavio da to nije istina, nazivajući tvrdnje “netočnim i obmanjujućim nagađanjima iz anonimnih izvora iz EU” te da je “Velika Britanija pogurala ambiciozniji sporazum s EU o privremenom kretanju poslovnih putnika, koji bi obuhvatio glazbenike i druge, ali EU je odbila naše prijedloge.” Trgovinski sporazum Borisa Johnsona s EU-om nakon Brexita obuhvatio je radnike iz nekih profesija kojima je dozvoljeno poslovno putovanje bez potrebe za podnošenje zahtjeva za vizu. Međutim, glazbenici nisu obuhvaćeni ugovorom što automatski povećava troškove turneja britanskih glazbenika po Europi.

U novom izvješću Independenta navodi se da je vlada odbila prijedlog kojim će izvođači biti oslobođeni potrebe za vizom za ulazak u zemlje EU za putovanja kraća od 90 dana. Navodi se da je Velika Britanija odbila ponudu jer ne žele dati iste slobode umjetnicima iz EU-a koji posjećuju Ujedinjeno Kraljevstvo. Nakon što je koronavirus onemogućio rad brojnim glazbenicima i svima zaposlenima u glazbenoj industriji Velike Britanije dovodeći ih na rub opstanka, uvođenje viza za njihov nastup u Europi doista je još jedan udarac za glazbenu industriju Velike Britanije koji, ako je neće uništi, zasigurno će je znatno oslabiti.

Komentiraj