Boris Tadić: Vučić se mogao ispričati zbog svega što je govorio ili zastupao u prošlosti

Nacional

O hrvatsko srpskim odnosima i posjetu Aleksandra Vučića Hrvatskoj u Studiju 4 HRT-a (VIDEO) govorio je bivši predsjednik Republike Srbije Boris Tadić.

Na pitanje kako tumači da je prilikom posjeta srbijanskog predsjednika izostala isprika kazao je da je u državnom smislu on tu ispriku uputio i to ne samo u Vukovaru nego i u Srebrenici. “Oni koji inzistiraju da se u svaki budući srpski predsjednik ispričava ne žele politiku pomirenja već žele da se stalno pristupa određenim političkim ritualima koji nas drže u vječnom političkom sukobu. Ja se slažem s time da je Vučić mogao uputiti ispriku u osobnom smislu zbog svega onog što je govorio ili zastupao u prošlosti. To bi imalo smisla, ali Vučić je sam rekao da ne razumije moju ideologiju ili politiku ispričavanja i meni je jako žao što tu vrlo važnu činjenicu ne razumije, jer iz tog nerazumijevanja slijede mnogi loši politički potezi i to me zabrinjava”, kazao je Boris Tadić.

Govoreći o cilju posjete naglasio je kako on vidi namjeru da se našto učini u praktičnom smislu i da ima određenih pomaka u zaštiti nacionalnih manjina u jednoj i drugoj državi. “Grabar-Kitarović je iskazala određenu političku hrabrost i inicijativu pozivom i ovom posjetom usprkos određenom protivljenju koje je došlo iz Vlade. Sam čin posjete je vrlo, vrlo koristan”, rekao je.

Kazao je da taj posjet ima i druge aspekte, jedan je modernizacija pruge Beograd Zagreb, a drugi je razgovor s kardinalom Bozanićem. “Meni je žao što ja takvu priliku nisam imao. Taj sastanak može biti jako koristan jer je dijalog pravoslavlja i katolicizma veoma važan”, naglasio je.

Komentiraj