Marko Lukunic/PIXSELL

BORIS MILETIĆ ‘Okupljanje A-HSP u Zagrebu je demonstracija rigidnog nacionalizma’

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić u nedjelju je osudio, kako je naveo, “marš crnokošuljaša u organizaciji Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP) i njihovo postrojavanje na središnjem trgu u Zagrebu”, ocjenivši ga demonstracijom rigidnog nacionalizma.

“To je čista nacistička parada. Teško je 2017. godine zamisliti veći oblik primitivizma od te sramotne i opasne parade. Zgrožen sam činjenicom da je takvo što uopće moguće organizirati u Hrvatskoj, a da snage reda to ne spriječe u startu”, priopćio je predsjednik IDS-a, dodavši kako je širenje takvih poruka apsolutno nezamislivo u civiliziranim zemljama.

“Nakon poziva na nasilje prema studentima, napada na LGBT zajednicu, plakata s obješenim ljudima i iživljavanja nad manjinama jasno je samo jedno – ovo mora prestati”, naveo je Miletić. Dodao je kako poziva Vladu i hrvatsku predsjednicu da bez rezerve najoštrije osude  “svaku vrstu oživljavanja mračne hrvatske prošlosti, svaki govor mržnje i svako iskazivanje netrpeljivosti prema manjinama”.

“Nečinjenjem i šutnjom potičete potpirivanje ekstremizma i ohrabrujete nazadne radikalne opcije. Sve političke opcije kojima je stalo do Hrvatske i njene budućnosti, bez obzira na svjetonazor i vjersku pripadnost, moraju reagirati. Granica dopuštenog odavno je prijeđena”, ocijenio je Miletić, napomenuvši kako je “šutnja političkih aktera, posebice onih na vlasti, najveća  prijetnja tolerantnom i uljuđenom društvu”.

Vlada RH osudila ekstremizam

Hrvatska Vlada ranije danas najoštrije je osudila svaki ekstremizam i akt provokacijskog karaktera protiv srpske manjine u Vukovaru, kao i postrojavanje nekoliko desetaka pripadnika stranke A-HSP-a u Zagrebu. Iz Banskih dvora poručeno je kako je cilj organizatora i sudionika spomenutih akcija usmjeren na poticanje netolerancije u društvu i u suprotnosti je s Vladinim ciljevima.

Okupljanjem i postrojavanjem pripadnika A-HSP  napadaju se temeljne vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske, priopćeno je iz Vlade.

“Cilj organizatora i sudionika spomenutih akcija sračunat je i usmjeren na poticanje straha i netolerancije u društvu i u suprotnosti je s ciljevima Vlade RH u postizanju pravne sigurnosti, političke stabilnosti i gospodarskog rasta i napretka hrvatskih ljudi. Vlada Republike Hrvatske odlučno se protivi svim pojavnim oblicima govora mržnje, netolerancije i diskriminacije od strane pojedinaca i skupina koje se ne mire s postojanjem i razvitkom moderne, demokratske i prosperitetne hrvatske države, te u tom smislu djeluju državne institucije”, istaknuto je u Vladinom priopćenju.

Policija privela Keleminca

Na javnom okupljanju nekoliko desetaka osoba u organizaciji Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) oko podneva na Trgu bana Jelačića,  zagrebačka policija je zbog remećenja javnoga reda i mira privela predsjednika stranke Dražena Keleminca (53).

Keleminac je doveden u službene prostorije na kriminalističko istraživanje. Po podacima policije, nekoliko desetaka osoba pojavilo se na skupu, najavljenom kao “davanje javne podrške američkom predsjedniku Donaldu Trumpu” i polaganje “prisege domovini” na Trgu bana Jelačića, u organizaciji A-HSP-a.

Komentiraj