Britanski veleposlanik u Mjanmaru je ranije ove godine bio primoran prekinuti ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona dok je pokušao recitirati nostalgičnu kolonijalističku pjesmu Rudyarda Kiplinga u javnosti tijekom posjeta najpoznatijem budističkom svetištu u toj državi, pokazuje snimka objavljena u subotu.

Johnsona, koji je pomogao vodstvu kampanje za izlazak iz Europske unije prošle godine, ulovile su kamere kad je krenuo recitirati Kiplingovu pjesmu Mandalay nakon što je udario zvono u pagodi Shwedagon u Yangonu.

“Zvona hrama kažu”, počinje Johnson na televizijskoj snimci Channel 4-a, “vrati se, ti britanski vojniče”.

I dok Johnson nastavlja s recitacijom pjesme koja slavi ljubavnu vezu vojnika s lokalnom ženom tijekom britanske kolonijalne vladavine nad tom državom na jugoistoku Azije koja se tada zvala Burma, britanski veleposlanik iza njega naočigled negoduje.

“Spojeni ste na mikrofon. To nije dobra ideja”, govori mu britanski veleposlanik Andrew Patrick.

“Što, Put u Mandalay?”, pita ga Johnson.

“Ne, nije primjereno”, odgovorio mu je Patrick.

Britanski ministar zatim izgovara “dobra stvar” i nastavlja fotografirati hram svojim telefonom.

Komentiraj

PREKOEPA/NYEIN CHAN NAING / POOL
Podijeli objavu
Prethodni članakHNL Hajduk – Inter 2-0
Sljedeći članakŠevčenko pozvao Marlosa
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.