Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u diplomatskom je posjetu Saudijskoj Arabiji, prenosi BBC. Nekoliko dana ranije izazvao je kontroverze komentarom o “posredničkim ratovima” koje ta arapska monarhija vodi u Jemenu i Siriji.

Susreo se s kraljem Salmanom i drugim visokim dužnosnicima u Rijadu. “Ovdje sam da bi naglasio prijateljstvo koje postoji između Velike Britanije i Saudijske Arabije i to je nešto što se širi i razvija”, izjavio je Johnson na konferenciji za medije sa saudijskim kolegom Adel al-Džubeirom.

Samo nekoliko dana ranije, u četvrtak, britanski ministar je na konferenciji u Rimu optužio Saudijsku Arabiju i Iran da zloupotrebljavaju podjele u islamskoj religiji za svoje političke interese te da “vuku konce” i vode ratove preko posrednika na Bliskom Istoku, izvještava Guardian.

U Johnsonovu obranu stao je ministar obrane Michael Fallon.

“Način na koji su ove primjedbe prenesene sugerirao je da mi ne podupiremo pravo Saudijske Arabije na samoobranu…i da ne podupiremo kampanju Saudijske Arabije da povrati legitimnu vladu u Jemenu”, rekao je Fallon za BBC te naglasio da Velika Britanija podupire Saudijsku Arabiju.

Komentiraj