“Borimo se da ne dođe do kolapsa zdravstvenog sustava u Zagrebu”

Predsjednik Hrvatske liječničke komore za Zagreb News govori kako spriječiti zastoj zdravstvenog sustava u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj, s obzirom na sve veći broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19

 

Hrvatska i Zagreb su, nakon relativno stabilnog ljeta, doživjeli nagli porast novozaraženih i novooboljelih od koronavirusa. Novozaraženih je svakim danom sve više, dok se u Zagrebu popunjavaju trenutačni bolnički kapaciteti. Doktor Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, govori hoće li doći do kolapsa zdravstvenog sustava i o trenutnom stanju u bolničkom sistemu.

ZagrebNews: Prijeti li Hrvatskoj kolaps zdravstvenog sustava ako se brojke od preko dvije tisuću zaraženih dnevno nastave?

Nadam se da do kolapsa neće doći. Ali, u svakom slučaju, u narednim tjednima očekujemo veći broj hospitaliziranih bolesnika. Ono što nikako ne bi bilo dobro jest da broj oboljelih preraste broj pacijenata kojima hrvatski zdravstveni sustav može ponuditi odgovarajuće liječenje i nikako ne bi bilo dobro da vidimo scene koje smo vidjeli u drugom i trećem mjesecu u Lombardiji.

ZagrebNews: Postoji li mogućnost da se aktiviraju studenti medicine u borbi protiv koronavirusa?

Zasad nije bilo razgovora o sustavnom uključivanju studenata medicine. Zadnja informacija je da su u Rijeci vođeni određeni razgovori da studenti završnih godina medicine pomognu Zavodu za javno zdravstvo. No, ovih dana Hrvatska liječnička komora pozvala je na mobilizaciju umirovljene liječnike.

ZagrebNews: Kako prestanak opskrbe bolnica koji su pokrenule veledrogerije utječe na borbu protiv koronavirusa? Hoće li biti potrebnih lijekova za oboljele, ali i za ostale pacijente?

Svi mi koji smo uključeni u zdravstveni sustav sa zabrinutošću promatramo ovo što se događa s pregovorima Vlade i veledrogerija. Po pitanju dogovora sam optimist jer su obje strane, na neki način, već godinama upućene jedna na drugu. Vjerujem da će se iznaći rješenje. Budući da blokada traje tek kratko vrijeme, zasad nije ugroženo pružanje zdravstvene zaštite našim pacijentima jer bolničke zalihe mogu potrajati koji tjedan. Ali, ako se ovo stanje ne riješi i ako blokada potraje dulje, onda može doći u pitanje liječenje bolesnika, ne samo od covida-19 nego i od drugih bolesti.

ZagrebNews: Kakvo je stanje u zagrebačkim bolnicama? Približavaju li se one popunjenju svojih kapaciteta?

Već smo u srijedu mogli čuti informaciju da su postojeći kapaciteti koji su bili predviđeni za liječenje covida-19 popunjeni. Tu prvenstveno mislim na Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i respiratorni centar u Kliničkoj bolnici Dubrava. Prošli tjedan postavljeni su dodatni kapaciteti u bolnici Dubrava, zbog kojih je obustavljen rad hitnog prijema u kojem se oni sad nalaze. Međutim, s obzirom na brojeve kojima svjedočimo u Zagrebu svaki dan, nisam siguran da će to biti dovoljno. Arena se možda neće odmah aktivirati, ali bit će potrebna aktivacija dodatnih bolničkih kapaciteta. Mislim da Arena i šatori trebaju biti rješenje u slučaju dramatične eskalacije broja oboljelih. Situacija je optimalna dok god možemo primati i zbrinjavati pacijente u bolničkim ustanovama. Ako će se trebati prijeći na Arenu i šatore, to će značiti da smo dosegnuli izrazito visoke brojeve.

ZagrebNews: Kakva je klinička slika bolesnika u usporedbi s ljetnom? Imaju li oboljeli teže simptome nego prije?

Kao što smo tijekom ljeta upozoravali, a sad je već i stigla jesen o kojoj smo svi govorili, značajno je veći broj pacijenata, i novozaraženih i novooboljelih. Treba razlikovati da su novozaraženi svi kod kojih je potvrđen virus, a novooboljeli oni koji imaju simptome. Uz veće brojeve imamo i više pacijenata s respiratornim simptomima. Zasad je prerano govoriti o statistici jer smo tek ušli u jesen, ali ovi brojevi, ušesterostručenje dnevnog broja novozaraženih u zadnja tri tjedna, trostruko veći broj hospitaliziranih i dvostruko veći broj pacijenata na respiratoru u istom razdoblju ne ulijevaju optimizam.

ZagrebNews: Iako je Stožer rekao da ne razmišlja o njemu, postoji li realni scenarij u kojem će Zagreb i Hrvatska morati biti primorani uvesti još jedan lockdown?

Teško mi je govoriti o mjerama poput lockdowna jer pandemiju promatram iz perspektive liječnika i zdravstvenog sustava. Odluku o lockdownu donijet će Stožer kao izvršno operativno tijelo koje provodi politiku Vlade. Ali mogu primijetiti da je značajan broj europskih zemalja posegnuo za određenim mjerama ograničenja u trenutku kad su im brojevi počeli ekstremno rasti. Hoće li to i naš Stožer učiniti, treba tek vidjeti. On, kao što su ranije komunicirali i odlučivali, balansira između zdravstvenih i ekonomskih argumenata.

ZagrebNews: Pridržavaju li se ljudi savjeta stručnjaka ili neozbiljno shvaćaju situaciju?

Ja mislim da je tu vrlo širok dijapazon doživljaja naših sugrađana. Od negacije i banalizacije pandemije do sasvim ozbiljnog i odgovornog shvaćanja situacije. Ono što bih htio poručiti čitateljima jest da su zdravstveni radnici na prvoj crti borbe s epidemijom i da ćemo tu i ostati. Ali nikako nije svejedno zbrinjavamo li 600 ili 6000 pacijenata. Puno je kvalitetnija zdravstvena skrb ako jedan liječnik treba brinuti o pet pacijenata, a ne o njih 50.

Komentiraj