Borić: “Zaboravljamo da nam se događa da nam u zastaru padaju Kutle, ‘mutle’ i ostali”

Predsjednica Nove ljevice Rada Borić u petak je za N1 komentirala nepravomoćne presude za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media. Krivima su proglašeni Ivo Sanader, nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, dok je HDZ sud proglasio “odgovornim”.

“Ono čime bismo mogli biti zadovoljni s jedne strane je da je HDZ proglašen odgovornim”, rekla je Borić i dodala da građani mogu biti nezadovoljni što su smanjeni iznosu nepripadne materijalne dobiti.

“Zabrinjava dosta niska visina kazni. Za gospodina Barišića, recimo, biti rizničar znamo da to nije bilo samo nosanje crnih torbi ili kofera, već organiziranje i nekakva transmisija između onih koji su tako lijepo ulagali pod pritiskom doista moćnog čovjeka”, rekla je Borić.

Dodala je da je jasno da će se osuđeni žaliti i da će se time “proces protegnuti za još 10 godina”.

“Zanima me hoće li HDZ imati štete od ovoga, a vidjeli smo da HDZ nema nikada štete. HDZ nije imao niti na prethodnim parlamentarnim izborima nikakvu štetu od toga da mu je pola ministara zbog kriminalnih radnji moralo napustiti vladu. Čini se da birači HDZ-a uopće ne kažnjavaju što im je stranka tako duboko u krimogenim radnjama”, kazala je.

Upitana smatra li i da bi i sada vrh HDZ-a, odnosno predsjednik AndrejPlenković, mogao nastupiti s komentarom da sadašnji vrh stranke s time nema ništa, da nemaju ništa niti članovi, jer nema kolektivne odgovornosti, odgovorila je: “Naravno da će premijer to pokušati tako reći, pogotovo zato što nije imao nikakvu značajnu funkciju u tim vremenima”.

Kaže da odgovornost može biti kolektivna, ali krivnja nije kolektivna. “Oprati politički ruke od korupcije tražit će malo više od govorenja da odgovornost nije samo na HDZ-u. Prema ovoj presudi odgovornost je i na HDZ-u.”

Komentirajući opće stanje pravosuđa u Hrvatskoj zaključila je: “Mi svaki dan zaboravljamo da nam se događa da nam u zastaru padaju Kutle, ‘mutle’ i ostali.”

Komentiraj