Borić: Bandić je zapustio sve što je nužno u Zagrebu

Saborska zastupnica zeleno-lijeve koalicije Možemo! Rada Borić stanje s Milanom Bandićem i Zagrebom sažela je u rečenicu: “Ne možete 20 godina ne popravljati i ne obnavljati ono što je nužno u gradu.”

U razgovoru za N1 televiziju najavila podršku Tomaševiću kao kandidatu za gradonačelnika Zagreba.

Osvrnula na tvrdnje Pavla Kalinića, prvog čovjeka grada za upravljanje u hitnim situacijama, prema kojem su ogromna sredstva za uređivanje infrastrukture, koja je očito zakazala u najnovijim poplavama, “nestala” u četiri godine tijekom kojih Bandić nije imao kontrolu nad Holdingom. Odbacila je to kao još jedno predbacivanje krivnje na druge.

“Gradonačelnik ponovno okrivljuje građane”

“Zanimljivo je da dok gradonačelnik ponovo okrivljuje ponovo sugrađane, jer si pred potres nisu osigurali domove, a istodobno nije osigurana zgrada poglavarstva, sad taj isti gradonačelnik kaže da su građani krivi jer su bili ‘sam svoj majstor'”, kazala je.

Rekla je da su joj građani dan ranije poslali e-mail s fotografijama novih zgrada u Podbrežju, “veliki ponos Holdinga”. Rekla je da fotografije pokazuju potopljene sve garaže i podrume

“Kalinić spominje nešto što se dogodilo prije najmanje 10 godina”, primijetila je i dodala da su imali dovoljno vremena pokrenuti istragu tih sredstava.

Govoreći o stanju u Zagrebu, ustvrdila je da se “izbetoniralo sve što se moglo, da nam smeta svaka magnolija i stablo u gradu”. A onda je istaknula zbog čega je sve to posebno bitno za Zagreb, to da mu se događaju potres i poplave “koji se događaju jednom u sto godina”:

“To nevrijeme jučer bilo je vrlo neobično. Nastupilo je naglo, bilo je silovito i trajalo je kratko. Nama ne prijete klimatske promjene. Mi već živimo klimatske promjene.”

Kraj Milana Bandića

Kao početak kraja Milana Bandića odredila je da je bio trenutak kada su se Zagreb, pa i Skupština Grada, počeli odupirati GUP-u.

“Nekoliko nas čini mi se da smo skupštinu napokon učinili gledljivom. Građani sada prate njen rad, ne može ih Bandić više kupiti tako da uoči izbora u njihovom naselju sredi neku cesti, pritom je preplati 10 puta”, kazala je.

Za obnovu grada rekla je da će biti jako važno, kao prvo, da se pomogne svima kojima su stradali domovi, te da pritom treba imati na umu da to nisu redom bogati ljudi, bez obzira što žive u centru Zagreba:

“Hoće li se i socijalno ugroženi naći u situaciji da će morati sudjelovati u obnavljanju građevina? Ili, što ako u nekoj zgradi dio sustanara bude za obnovu, a dio protiv?”

Kao drugi problem navela je neophodnost kontrole jednog takvog fonda kroz koji će prolaziti mnogobrojne milijarde kuna neophodnih za obnovu.

Podrška Tomislavu Tomaševiću za gradonačelnika Zagreba

“Naša zeleno-lijeva koalicija svakako će podržati Tomisalva Tomaševića. Posljednje tri godine predstavio se izvrsnim kandidatom za gradonačelnika”, naglasila je.

Rekla je da je to mlad političar, s velikim znanjem, a istaknula je još jednu kvalitetu:

“Vjerujte, tko god želi kandidat, mora znati kakvo će naći stanje u Zagrebu, radnike, neradnike, koruptivno-klijentelističku mrežu”

“Bit će jako važno da nas podrži i SDP, ali i liberalne stranke prema centru. Mislim da u tom trenutku neće biti važno jeste li desno ili lijevo, nego zagovarate li politike koje su održive ili koje su neodržive”, dodala je.

Za Domovinski pokret rekla je da ne misli da će se održati na okupu. Koliko zato što u toj koaliciji postoji previše međusobnih razlika, toliko i zato što “ne možete vječno živjeti na raspravama od 1941. ili o 1945.”.

Komentiraj