Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u Berlinu kazao kako je on bio taj koji je pozvao zagrebačkog odvjetnika Danijela Klobučara na sastanak tzv. skupine Borg u Vladi, izvještava televizija N1.

Podsjetimo, bivša ministrica Dalić je da je u veljači, nakon sastanka s Ivicom Todorićem, u Vladi zatekla stručnjake za koje, kako je u iskazu, koji je prvi objavila N1 televizija, rekla USKOK-u, nema saznanja iz kojega su razloga i po čijem nalogu pozvani u Vladu, a koji su trebali pomoći tzv. skupini Borg te da je među njima bio i odvjetnik Danijel Klobučar, blizak prijatelj premijera Plenkovića, za kojega je saznala da je pravnik. “Za odvjetnika Klobučara nikad prije nisam čula”, kazala je, između ostalog, Dalić USKOK-u.

Plenković je u Berlinu rekao da je on bio taj koji je zvao Klobučara na sastanak.

“Tu nema nikakve mistifikacije. Imamo, ne skupinu kako je vi nazivate, nego jednu grupu ljudi koja je imala posebna znanja, koja u tom trenutku, možemo slobodno reći, u okviru državne uprave drugi nisu imali. Oni su htjeli da im pomogne netko i s pravnog aspekta, da vidimo kako ta cijela priča izgleda i stoga se našao tu i odvjetnik o kojem govorite i kojega sam ja osobno pozvao, jer ga poznajem, i oni su nam svi iz svog aspekta dali određene informacije kako to sve skupa pravno izgleda i to je sve, tu nema nikakvoga dodatnog posebnog elementa, niti je taj gospodin više uopće imao kontakta s tom temom”, rekao je Plenković.

Podsjetimo, premijer je u svibnju, kad je izbila afera Hotmail, u kojoj su objavljeni mailovi i prepiska Martine Dalić s članovima tzv. skupine Borg rekao da je tad prvi put uopće čuo da je postojala takva skupina.

“Ja sam prvi put ovoga tjedna čuo da postoji nekakva skupina koja se zove Borg. Nisam išao za tim, niti me je zanimalo, niti je bitno jer smo ostvarili cilj. Budući da smo konzultirali različite ljude izvan sustava, koje je konzultirala potpredsjednica vlade (Martina) Dalić, odlučili smo s obzirom da ih je bilo puno i da nije bilo formalnih odluka o radnim skupinama da se to pitanje ne komunicira. Ono što se meni čini da je problematično je samo činjenica da su neki od njih kasnije bili angažirani na drugačiji način. Meni je sada žao i da sam to tada znao i da me se pitalo, oni su se svi trebali zaposliti u Agrokoru i stvar bi bila riješena i nikakvog problema danas ne bilo, niti bih imao osjećaj da mi se napada integritet”, rekao je u svibnju Plenković.

10.04.2017., Zagreb – Na sjednici Vlade premijer Plenkovic imenovao Antu Ramljaka povjerenikom za Agrokor. Tomislav Tolusic, Martina Dalic, Andrej Plenkovic, Ante Ramljak.
Photo. Igor Šoban/PIXSELL

Danijel Klobučar, kojega je premijer zvao na sastanak u Vladu, danas je zagrebački odvjetnik koji, kako je rekao Večernjem listu u listopadu 2016. godine, premijera Plenkovića poznaje još iz srednjoškolskih dana. Naime, prijatelji su od rujna 1984. godine, kad su zajedno krenuli u srednju školu, Obrazovni centar za jezike. Za Plenkovića je Klobučar u Večernjem listu rekao da je u srednjoj školi “bio zaluđen košarkom, koja je tih godina bila jako popularna zbog međunarodnih uspjeha Cibone”, kao i da je pokazivao afinitete prema stranim jezicima.

“Andrej je bio među boljima iz engleskoga. Imali smo odličnu profesoricu Đurđu Poljak, koja je imala kreativan pristup nastavi i predavanjima. Učili smo i prevodili pjesme Beatlesa, Rolling Stonesa, itd., po našem izboru. Jednom smo u trećem razredu nas četvorica snimila televizijsku emisiju na engleskome”, rekao je Klobučar Večernjem listu.

Rekao je i da su skupa upisali Pravni fakultet u Zagrebu, ali da se na fakultetu nisu previše viđali. “Nakon prve dvije godine studija, Plenkovića su početkom 90-ih sve više počele zanimati europske teme. Osim toga, jako se angažirao u Europskoj udruzi studenata prava (ELSA)”, rekao je Klobučar. Najprije je 1991. bio predsjednik te udruge u Zagrebu, potom predsjednik ELSA-e za RH i, na kraju, 1993. postao je predsjednik Međunarodnog odbora ELSA-e u Bruxellesu. “Bio je to znak da, na neki način, puca visoko. Cijelu jednu studentsku godinu proveo je na relacziji Zagreb – Bruxelles. Bilo je jasno da ga putovi vode u Bruxelles”, rekao je Klobučar, koji je za premijera rekao da se na studiju više zanimao za međunarodno javno pravo, a ne za kazneno ili građansko pravo.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je na radnom sastanku obnovilo postupak u odnosu na ministra financija Zdravka Marića oko slučaja Agrokor te s njim spojilo novootvoreni predmet povodom prijave koju je Povjerenstvu protiv njega podnio Živi zid, a otvorilo je i predmet u odnosu na ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Povjerenstvo je, kako se navodi u priopćenju na internetskim stranicama, na radnom sastanku razmatralo sadržaj prijava, osim Marića, zaprimljenih i protiv premijera Andreja Plenkovića te potpredsjednika Hrvatskoga sabora Bože Petrova, kao i sadržaj objavljenih iskaza bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, bivšeg izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka i jednog od članova radne skupine koja je radila lex. Agrokor Zorana Besaka, danih USKOK-u, navodi televizija N1.

Komentiraj