Borba za prevlast u HNS-u nastavljena raspuštanjem Zdravstvene komisije i smjenom Dragana Primorca

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza u potpunoj tajnosti donio je odluku o raspuštanju Zdravstvene komisije. Odluka još nije službeno objavljena, a o njoj nije obaviješten ni sad već bivši predsjednik Dragan Primorac

Bitka za prevlast u strukturama Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), u kojemu više struja već mjesecima nastoji postići dominaciju uoči očekivanog odstupanja predsjednika Davora Šukera, početkom prošlog tjedna nastavljena je odlukom izvršnog odbora te organizacije o značajnim kadrovskim promjenama. Potez je ostao skriven od javnosti i nije ni spomenut u HNS-ovim priopćenjima, nego će po ustaljenoj praksi ove zatvorene organizacije vjerojatno biti objavljen tek u jednom od idućih službenih glasnika, no Nacional je ipak dobio potvrdu da je Izvršni odbor saveza raspustio svoju Zdravstvenu komisiju, važno tijelo na čijem se čelu od travnja ove godine nalazio znanstvenik i bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac. To se dogodilo točno na dan izlaska prethodnog broja Nacionala, u kojemu su objavljene informacije da u vrhu HDZ-a razmišljaju upravo o Primorcu kao mogućem kandidatu za Šukerova nasljednika, što je u Hrvatskom nogometnom savezu izazvalo izrazitu nervozu i zbijanje redova u strahu od moguće političke intervencije i njenog nepredvidivog ishoda na niz karijera trenutno vodećih ljudi. Koliko se u slučaju raspuštanja Zdravstvene komisije radi o bitnom potezu dokazuje podatak da su neki od glavnih aktera unutar HNS-a i oko njega o tome doznali upravo od novinara Nacionala, dok su drugi – oni vrlo bliski Draganu Primorcu – čak tvrdili da informacija nije točna, premda su znali da to nije tako. Sve strane imaju svoju verziju povoda i razloga najnovijih zbivanja u vrhu hrvatskog nogometa, te su one međusobno dijametralno suprotne, što plastično dokazuje tvrdnju da je na djelu zaista beskompromisan i bespoštedan obračun više klanova zainteresiranih za osvajanje pozicija.

“Da, ova komisija raspuštena je na sjednici Izvršnog odbora, no razlog tomu nije obračun s Primorcem nego unutarnje trzavice. Neki članovi nisu bili zadovoljni njenim funkcioniranjem i prijetili su istupanjem, pa je odlučeno rasformirati to tijelo i osnovati novo, najvjerojatnije već ovog tjedna, nakon utakmica reprezentacije protiv Slovačke i Azerbajdžana”, kazao je za Nacional vrlo visoki dužnosnik HNS-a. S druge strane, izvori bliski Primorcu ni pet dana nakon raspuštanja navodno o tome nisu bili obaviješteni. “Nije točno, upravo razgovaramo o pojačavanju Zdravstvene komisije stručnjacima novog tipa, poput kardiologa i gastroenterologa, kako bi se oformio kvalitetan tim”, kazao je ovaj sugovornik Nacionala. On tvrdi da u plasiranju ovakvih informacija interes ima savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Tomislav Madžar koji je prethodno dvanaest godina bio glavni liječnik svih reprezentacija i vodio je HNS-ovu Zdravstvenu komisiju prije nego što ju je preuzeo Dragan Primorac. “On već dulje vrijeme snažno lobira kako bi ponovno postao njenim članom iz područja sportske medicine”, priznaje ovaj izvor. Davor Šuker svojedobno je smijenio Madžara, navodno jer je zatražio da se i njemu isplati premija za nastup na Europskom prvenstvu u Francuskoj 2016., no on je ostao iznimno utjecajan u hrvatskom nogometu i vraćen je na tu poziciju uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji. Smatra ga se iznimno bliskim trenutnom HNS-ovu izvršnom direktoru Marijanu Kustiću, a primijećeno je da je s njim prije dva tjedna, u svečanoj loži na Poljudu, gledao hrvatski derbi između Hajduka i Dinama.

Suprotstavljeni klanovi imaju svoje verzije najnovijih zbivanja u vrhu nogometa te su one dijametralno suprotne, što dokazuje tvrdnju da je na djelu beskompromisan i bespoštedan obračun

Mjesto predsjednika Zdravstvene komisije HNS-a, tijela u kojemu se nalazi još sedam medicinskih stručnjaka, važno je na simboličnoj, ali i konkretnoj razini: Madžar je, naime, i vlasnik Zdravstvene ustanove za medicinu rada i sporta “Vaš pregled”, u kojoj se između ostalog obavljaju sistematski pregledi svih zagrebačkih sportaša nakon što je o tome postigao sporazum s gradonačelnikom Milanom Bandićem. S druge strane, Dragan Primorac vodi Specijalnu bolnicu Sveta Katarina koja je s HNS-om nedavno potpisala ugovor i tako postala službena klinika hrvatske nogometne reprezentacije. Baš ondje su prošlog tjedna na tretmanu bila dvojica hrvatskih reprezentativaca.

“No, još važniji je utjecaj na nogometna zbivanja i tu treba tražiti motive najnovijih previranja. Po svemu sudeći, ovdje je na djelu obračun sa stanovitim elementima paranoje: u HNS-u trenutno svatko radi protiv svakoga i nije isključeno da stvarnog povoda za smjene zapravo nema”, kazao je za Nacional izvor izvrsno upućen u zbivanja oko hrvatskog nogometa. No dvije zainteresirane strane tijekom proteklog tjedna upravo Nacionalu pokušali su plasirati dvije različite verzije događaja: dok su osobe oko Dragana Primorca tvrdile da se radi o osveti zbog njegovih – još uvijek navodnih – ambicija za preuzimanje nogometnog saveza, druge tvrde da je upravo Primorcu ustanovljena neizravna povezanost sa Zdravkom Mamićem, nepravomoćno osuđenim bjeguncem.

“Primorčevo imenovanje prije nekoliko mjeseci odradio je Šuker preko člana Izvršnog odbora i tajkuna Marijana Primorca koji je inače i član Izvršnog odbora GNK Dinamo i stoga iznimno blizak i odan Mamiću. Dva Primorca međusobno njeguju bliske kontakte i stoga je logično da je pobuđena sumnja, pogotovo stoga što su veze Marijana Primorca s Mamićem javna tajna. Zdravko Mamić često ga posjećuje na njegovu imanju pored Širokog Brijega, ondje se susreću, a Primorac mu po svemu sudeći pomaže u osiguravanju logistike tijekom bijega u Bosni i Hercegovini”, ističe Nacionalov sugovornik.

Marijan Primorac u hrvatskoj javnosti postao je poznat nakon teške prometne nesreće u Makarskoj prije petnaestak godina, kada je njegov sin kao maloljetnik na pješačkom prijelazu usmrtio dvije djevojčice i kada mu je nakon suđenja zatvorska kazna smanjena za šest mjeseci zato što “dolazi iz ugledne obitelji”. Upravo u to doba otkriveno je da je Primorac tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu kupio automobil BMW vrijedan četiri milijuna kuna, a nakon nesreće cijela obitelj prodala je poslove u Makarskoj i preselila u Zagreb, dok je sin odslužio svoju kaznu u zatvoru otvorenog tipa pored Pule i dodatno nagrađen ranijim otpustom zbog primjerenog vladanja.

‘Primorčevo imenovanje odradio je Davor Šuker preko člana Izvršnog odbora Marijana Primorca, koji je inače i član Izvršnog odbora GNK Dinama i stoga iznimno blizak i odan Mamiću’, kaže Nacionalov izvor

“Dakle, Šuker je preko njega odradio imenovanje Dragana Primorca za predsjednika Zdravstvene komisije HNS-a, a na samoj sjednici Izvršnog odbora to se čak obrazlagalo tvrdnjom da je Tomislav Madžar umoran i zasićen obvezama, da ima brojne privatne i poslovne obveze i da mu predstoji sudjelovanje u predizbornoj kampanji. Smjena je odrađena bez njegovog znanja i bio je šokiran kada je to saznao. Sada, Primorčevom smjenom, može se smatrati da je udarac uzvraćen, iako još uvijek nije izvjesno da će se Madžar vratiti na istu poziciju. U svakom slučaju Davor Šuker doživio je još jedan zvučan poraz”, dodaje sugovornik Nacionala.

S druge strane, osobe bliske Draganu Primorcu konsternirane su ovim optužbama i čak najavljuju mogućnost pokretanja sudskih procesa zbog klevete. One tvrde da su insinuacije o njegovoj neizravnoj povezanosti s Mamićem apsurdne i da se radi o očiglednim podmetanjima. “Dragan zapravo nije izrazio osobnu želju za preuzimanjem Hrvatskog nogometnog saveza i radilo se o spekulaciji čiji je izvor bio u HDZ-u, jednako kao i sa svojevremenim spekulacijama da je spreman preuzeti premijersko mjesto u slučaju da Andrej Plenković dobije visoku dužnost u Bruxellesu. On je bio sasvim zadovoljan funkcijom i angažmanom u Zdravstvenoj komisiji HNS-a i čak je namjeravao unaprijediti tu službu. Ako se smjena zaista dogodila, radi se o rijetko bezobraznom činu i osveti temeljenoj na lažnim optužbama, a motiviranoj strahom čelnika HNS-a za vlastite funkcije”, tvrdi ovaj sugovornik.

Komentiraj