BORBA PROTIV TERORIZMA: U Španjolskoj uhićeno sedam osoba povezanih s islamskim militantima

FaH

Španjolska policija je u nedjelju uhitila sedam osoba uključenih u mrežu “vojne i logističke potpore”, koje sumnjiči za povezanost s džihadističkim skupinama u Siriji i Iraku, rekao je tehnički španjolski ministar unutarnjih poslova Jorge Fernandez Diaz.

Osobe su uhićene u primorskim gradovima Alicanteu i Valenciji na jugu zemlje te Ceuti, španjolskom gradu na sjeveru Afrike. Među uhićenima je petero španjolskih državljana porijeklom iz Sirije, Jordana i Maroka te dvoje stranaca iz Sirije i Maroka, rekao je ministar.

Prema njegovim riječima grupa je bila dio logističke mreže raširene u više europskih zemalja, a operacije je provodila preko tvrtke jednoga od uhićenih.

“To mu je omogućilo da bez ikakve sumnje šalje materijale u zatvorenim kontejnerima iz španjolskih luka prema odredištima dviju terorističkih skupina (Islamska Država i Al-Nusra Front) koje operiraju u Siriji i Iraku”, izjavio je Fernandez Diaz.

“Materijale su prijavljivali i slali kao humanitarnu pomoć u područja sukoba, no ondje je zapravo stizao materijal za pravljenje oružja i novac za proizvodnju eksploziva”, rekao je Fernandez Diaz.

Španjolska policija je lani uhitila 102 osobe pod sumnjom za suradnju s militantnim islamističkim skupinama. Borba protiv terorizma jedna je od glavnih točaka tehničke vlade Narodne stranke desnog centra, koja je pobijedila na izborima krajem prosinca, no nije osvojila više od polovice mjesta u parlamentu, niti dovoljnu potporu ostalih stranaka, nakon čega je oporbena stranka lijevog centra PSOE dobila mandat za sastavljanje nove vlade.

Aktualni ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo izjavio je da bi eventualna lijeva vlada sastavljena od PSOE-a, Podemosa i Ujedinjenje ljevice mogla učiniti Španjolsku prvom zemljom koja će napustiti međunarodnu koaliciju protiv Islamske države. Među 66 zemalja koje službeno djeluju protiv Islamske države nalazi se i Hrvatska.

Španjolska je 26. lipnja uvela razinu pripravnosti 4 na ljestvici od mogućih 5, označenu kao “visoki rizik”, što je odgovor na seriju terorističkih napada u Tunisu, Parizu i Kuvajtu.

Ta razina uključuje pojačani nadzor nad zrakoplovnim lukama, nuklearnim centralama i kolodvorima te aktiviranje svih snaga sigurnosti vezanih uz prevenciju, istragu i informacije u antiterorističkoj borbi. To je najviša mjera opreza još od 11. ožujka 2004., kada je u terorističkim napadima u Madridu poginulo 198 osoba, a više od 1850 ih je bilo ranjeno.

Komentiraj