Indijski premijer Narendra Modi i saudijski kralj Salman dogovorili su u nedjelju u Rijadu da će pojačati suradnju u borbi protiv terorizma te poticati investicije.

“Dvojica čelnika oštro su osudili terorizam u svim njegovim oblicima”, priopćilo je indijsko ministarstvo vanjskih poslova nakon sastanka. “Dogovorili su pojačati suradnju u borbi protiv terorizma i kibernetičkoj sigurnosti”, dodaje se.

Dvije zemlje potpisale su memorandum o razumijevanju o suradnji u razmjeni podataka o pranju novca i financiranju terorizma, po priopćenju saudijske agencije SPA.

Saudijska Arabija i američko ministarstvo financija objavili su ovaj tjedan zajedničke sankcije protiv četvero ljudi i dvije organizacije koje su navodno povezane s Al Kaidom, talibanima i Laškar-e-Taibom (LeT), skupinom koju Indija okrivljuje za bombaške napade u Mumbaiju 2008. godine.

Uz sigurnost, važna tema razgovora bila je i energetika.

Indija, koja uvozi 80 posto nafte, od čega 20 posto iz Saudijske Arabije, želi iskoristiti niske cijene nafte i potpisati nove energetske sporazume kako bi zadovoljila svoje sve veće potrebe.

Modi se u Saudijskoj Arabiji sastao i s članovima indijske zajednice u toj zemlji te poslovnim ljudima.

Komentiraj