Tursko ratno zrakoplovstvo izvelo je u petak navečer zračne napade u Siriji na džihadističku skupinu Islamska država (IS), prve unutar koalicije koju predvode Sjedinjene Države, objavilo je u subotu tursko ministarstvo vanjskih poslova.

“Naši su lovci u petak navečer počeli provoditi zajedničke operacije sa zrakoplovima koalicije na ciljeve IS-a, koji predstavlja opasnost i za sigurnost naše zemlje”, precizira se u priopćenju.

 

  • “Borba protiv terorističkih organizacija prioritet je za sigurnost Turske. Ta će se borba odlučno nastaviti”, naglašava tursko ministarstvo.

 

 

Turska, dugo optuživana da je naklonjena IS-u, pokrenula je krajem srpnja “rat protiv terorizma” protiv džihadista IS te protiv kurdskih pobunjenika PKK na turskom tlu i sjeveru Iraka gdje su žarišta oružanog pokreta.

Turci i Amerikanci su konačno najavili da su 24. kolovoza dogovorili načine vojne i tehničke suradnje protiv džihadista.

Prekretnica u držanju ankare bio je atentat u kojemu su poginula 33 mlada prokurdska aktivista na jugoistoku Turske 20. srpnja, koji je pripisan IS.

“Borba protiv terorističkih organizacija prioritet je za sigurnost Turske. Ta će se borba odlučno nastaviti”, naglašava tursko ministarstvo.

Oporba u zemlji i druge države često su optuživali turski islamsko-konzervativni režim za nedjelovanje protiv džihadista IS. Prvi puta u srpnju je Turska bombardirala zone pod kontrolom IS i odobrila Amerikancima korištenja svoje baze Incirlik za zajedničku ofenzivu na IS.

https://www.youtube.com/watch?v=V2jjqoeoIhQ

Komentiraj