FaH

BORBA PROTIV IS-a: Ash Carter traži veći angažman Turske

Američki ministar obrane Ash Carter zatražio je od Turske na početku turneje po Bliskom istoku da više učini kako bi pomogla da se unište militanti Islamske države.

Tijekom posjeta Incirliku, zračnoj bazi na jugu Turske, Carter je rekao da Ankara mora poboljšati kontrolu na granici sa Sirijom, pogotovu na prostoru dugom 98 kilometara za koje se vjeruje da ga  IS koristi za nedopuštenu trgovinu  i prelaske preko granice stranih boraca koji mu se pridružuju.

“Turska ima ogromnu ulogu”, rekao je Carter na svojem prvom putu u Incirlik na dužnosti ministra obrane. “Poštujemo to što Turska čini. Želimo da učini još više.”

To uključuje da se turske snage priključe “na prikladan način i u zraku i na tlu”, rekao je Carter. ” Najvažniji doprinos koji čini nužnim njihov zemljopisni položaj jest kontrola njihovih vlastitih granica”.

Važnost Incirlika postala je veća kad su počeli zračni napadi na IS u koje je sada uključeno 59 američkih, turskih, katarskih i njemačkih zrakoplova.

Oko 45 zrakoplova je iz SAD-a,  s pilotima ili bez njih. Oni obavljaju opskrbu gorivom, izviđačke letove i napade, rekli su dužnosnici.

Govoreći nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost u Pentagonu, predsjednik Barack Obama rekao je da je svrha Carterova puta  osigurati veći vojni doprinos saveznika u kampanji protiv Islamske države.

Carter nije iznio potankosti o tome što se od saveznika očekuje, ali je rekao da različiti doprinosi zemalja mogu uključiti zračne napade, izviđačke letove, transportne zrakoplove, pomoć u kontroli granica i pomoć američkim naporima u obuci vojnika.

Komentiraj