U sklopu međunarodne turneje u organizaciji platforme “One Adriatic”, koja ujedinjuje krovne ekološke organizacije u borbi za “Jadran bez nafte”, u Dubrovniku je u utorak pristao talijanski brod “Goletta Verde”.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, turnejom se želi upozoriti na prijetnje i štetne posljedice od bušenja nafte u Jadrana vezane za eksploatacijske projekte u Crnoj Gori i Italiji. Kako su ustvrdili oraganizatori, neposredna opasnost dolazi iz Crne Gore, čije je podmorje podijeljeno je na 13 operativnih blokova od čega su četiri istražna bloka kod Ulcinja već dodijeljena talijansko-ruskom konzorciju “Eni-Novatek”. Ugovori s koncesionarima potpisani su i prihvaćeni u parlamentu, a ovih dana crnogorska vlada namjerava potpisati nove ugovore s grčkim konzorcijem “Energean Oil & Gas” za dva istražna bloka čije lokacije još nisu poznate.

“Pozivamo vladu Crne Gore da hitno zaustavi potpisivanje novih ugovora te da uvede moratorij na sva daljnja istraživanja nafte i plina u Crnoj Gori. Svoj razvoj kao ekološka država trebamo temeljiti na načelima održivog razvoja i turizmu”, izjavila je Milica Kandić iz organizacije “Green Home” te dodala kako stanovništvo primorskih općina Bara i Ulcinja nema dovoljno  informacija o programu istraživanja nafte i plina u crnogorskom podmorju ni kakve će posljedice on imati na turizam od kojega ljudi žive.
Predstavnica organizacije WWF-a u ime koalicija “S.O.S. za Jadran” Andrea Štefan istaknula je kako je ekosustav Jadrana već pod velikim pritiskom.
“Jadran je zbog zatvorenosti i vrlo spore izmjene vode vrlo osjetljivo more, a njegov je krhki ekosustav već pod velikim pritiskom. Tražimo od nove Vlade RH da iskoristi svoje prekogranično pravo i od susjednih vlada zatraži jedinstvenu zaštitu Jadranskog mora kao zajedničkog dobra. Jadran je jedan i nitko ga nema pravo ugrožavati. Jednostrane odluke crnogorske ili talijanske vlade obrazac su ponašanja koji nije u skladu s novom ekonomijom i prelaskom na postfosilno društvo. Organizacije iz svih zemalja Jadrana ujedinjene su u zaštiti zajedničkog mora, a isto zahtijevamo i od nacionalnih vlada”, rekla je ona.
Predstavnik organizacije “Legambiente” iz Italije Mattia Lolli istaknuo je kako je Jadran još pod velikim napadom naftnih kompanija.
“U Italiji tvrtka ‘Geo Spectrum’ želi provesti novo seizmičko istraživanje na površini od 35 tisuća kilometara četvornih usprkos velikom protivljenju lokalnih zajednica i regija. Istraživanje će biti napravljeno vrlo štetnom tehnikom ‘zračnih topova’ koja ima snažan utjecaj na ribarstvo i bioraznolikost Jadrana, posebice na sisavce poput dupina i kitova. Takav projekt ostavit će posljedice na objema obalama Jadrana i zajedno moramo učiniti sve da ga zaustavimo”, rekao je Lolli.
Protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu očitovala se i dubrovačka inicijativa “Srđ je naš”, čiji je predstavnik Đuro Capor rekao kako zabrinjava to što se takav projekt nastavlja u Crnoj Gori nakon što je zaustavljen u Hrvatskoj, a ustvrdio je i kako je riječ o velikoj opasnosti za Dubrovnik.
“Samo nekoliko desetaka kilometara od Dubrovnika imamo dijelove Jadrana koji su pod neposrednom prijetnjom novih istražnih radova sa svrhom eksploatacije nafte. Ovi projekti u Crnoj Gori velika su opasnost za Dubrovnik i južnu Dalmaciju jer bi morske struje prenijele zagađenje na hrvatski dio Jadrana. Iskustva s otpadom pokazuju da što god da se dogodi u akvatoriju Crne Gore more donosi u Dubrovnik”, rekao je Capor.
Platforma “One Adriatic” u Dubrovniku je okupila predstavnike krovnih ekoloških organizacija iz zemalja s izlazom na Jadransko more, uključujući WWF, “Greenpeace”, Zelenu akciju (Friends of the Earth Croatia), Zelenu Istru, “Green Home” iz Crne Gore te “Legambiente” iz Italije.

Brod “Goletta Verde” iz Dubrovnika je krenuo u Bar u Crnoj Gori, nakon čega plovi u Vloru u Albaniji.

Komentiraj