BORBA KONZERVATIVACA I LABURISTA Počeli najneizvjesniji izbori u Velikoj Britaniji

Marko Prpic/PIXSELL

[quote_box_center]

  • Ankete sugeriraju kako će se nova Britanska vlada morati sastaviti koaliranjem s jednom ili više manjih stranaka
  • U Velikoj se Britaniji od 1935. godine izlazi na birališta četvrtkom, tek 2011. godine je taj običaj postao i zakon. Izbori se moraju održati na prvi svibanjski četvrtak svakih pet godina

[/quote_box_center]

Otvorena su birališta u Velikoj Britaniji, ankete uoči izbora su pokazale kako će iako se konzervativci i laburisti nadaju većini, novu Britansku vladu morati sastaviti koaliranjem s jednom ili više manjih stranaka.

Ne budu li laburist Ed Miliband i šef konzervativaca i trenutni premijer, David Cameron, osvojili većinu glasova, okrenut će se malim strankama kojima se predviđa tek nekoliko zastupničkih mjesta.

Očekuje se kako će samo dvije trećine Britanaca s pravom glasa izaći na izbore. Rezultat ovih neizvjesnih izbora će odrediti gospodarski smjer razvoja zemlje, a mogao bi imati velike posljedice za socijalnu državu, na odnos s Europskom unijom pa i na budući integritet zemlje.

Ankete su pokazale kako će konzervativci biti najjača stranka u parlamentu i imati oko 285 od 650 zastupnika, odnosno dvadesetak manje nego što su osvojili na izborima prije pet godina. Laburistima ankete predviđaju oko 275 mandata, to jest dvadesetak više, nego na prošlim izborima. Po pisanju njemačke agencije DPA čini se kako će Škotski nacionalisti s 40 zastupnika, biti treća grupa u parlamentu pa bi neslužbena koalicija laburista i SNP-a mogla imati parlamentarnu većinu.

Konzervativci će vjerojatno koalirati s Liberalnim demokratima, različiti oblici koalicija mogući su i sa Sjevernoirskom konzervativnom demokratskom unionističkom strankom, UKIP-om, Zelenima…

Od 1935. godine glasovanje se održava četvrtkom

Iako je Škotska na nedavnom referendumu odabrala ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, građani izražavaju nezadovoljstvo svim “engleskim” strankama i očekuje se da Škotska nacionalna stranka (SNP) dobije najmanje 40, a možda i svih 59 škotskih zastupničkih mjesta. Velški nacionalisti iz stranke Plaid Cymru mogli bi dobiti do pet zastupničkih mjesta i poduprijeti Milibanda.

U Velikoj se Britaniji od 1935. godine izlazi na birališta četvrtkom, tek 2011. godine je taj običaj postao i zakon. Izbori se moraju održati na prvi svibanjski četvrtak svakih pet godina.

Engleska ima 533 izborne jedinice, Škotska 59, Wales 40, a Sjeverna Irska 18. Geografska veličina jedinica varira između urbanih i ruralnih sredina, ali u svakoj je broj glasača u prosjeku 70 tisuća.

Komentiraj

Source:M.Z./HINA