Sandra Simunovic/PIXSELL

BORAS “Hrvatska sveučilišta i nisu tako loša”

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras (na fotografiji lijevo) smatra kako hrvatska sveučilišta i nisu tako loša koliko se malo u njih ulaže, a tim je riječima odgovorio na ocjenu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da “uravnilovka na Sveučilištima i institutima i dalje guši izvrsne i da sustav treba suštinski reformirati”.

Rektor Boras bio je jedan od uzvanika na svečanosti potpisivanja sporazuma o dodjeli Republici Hrvatskoj statusa pridružene zemlje članice Europskome laboratoriju za fiziku čestica – CERN.

Na svečanosti se ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak osvrnula i na stanje u hrvatskoj znanosti, pa je tako, među ostalim rekla, da je “Hrvatska, nažalost, tek na 25. mjestu od 28 članica EU u dobivanju Obzor 2020 projekata, pri dnu EU u dobivanju ERC projekata, s najgorim omjerom ERC dobitnika zaposlenih na stranim institucijama, u odnosu na broj dobitnika ERC-a koji su zaposleni u Hrvatskoj”, te ocijenila da “uravnilovka na sveučilištima i institutima i dalje guši izvrsne i da sustav treba suštinski reformirati”.

Nakon svečanosti, novinari su pitali rektora Borasa za komentar ocjena koja je iznijela ministrica Divjak, a rektor zagrebačkoga Sveučilišta ustvrdio je “da hrvatska sveučilišta i nisu tako loša koliko se malo u njih ulaže”.

Boras: Ministrice izborite se za veća izdvajanja za znanost i visoko obrazovanje

“Sveučilište u Zagrebu najbolja je i najveća znanstvena ustanova u Republici Hrvatskoj s daleko najvećim outputom, usprkos lošem financiranju. Ne može se očekivati od nas da budemo najbolji na svijetu ako smo daleko na kraju Europe po financiranju”, izjavio je Boras.

Rektor je poručio ministrici da se “izbori za veća novčana sredstva za znanost i visoko obrazovanje”.

Pozvao se i na, kako je rekao, “sve relevantne pokazatelje koji pokazuju da je zagrebačko Sveučilište ‘na repu’ Europe po financiranju, ali nije ‘na repu’ Europe po relativnom outputu”.

“Kada se gleda po količini novca koji je uložen, tada smo zapravo jako dobri”, ocijenio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Komentiraj