Boom investicija u Zagrebačkoj županiji: Od Rimca do FACC-a

Poduzetnici Zagrebačke županije ostvarili su lani čak 56,8 milijardi kuna prihoda i izvoz u visini 10,5 milijardi kuna, a u tijeku su i nove višemilijunske investicije poput kampusa Rimac Automobila u Svetoj Nedelji i tvornice za proizvodnju autodijelova u Jakovlju

U Zagrebačkoj županiji u 2020.godini poslovalo je 9258 poduzetnika s više od 63 tisuće radnika i s ukupno ostvarenim prihodom od 56,8 milijardi kuna. U odnosu na poduzetnike u drugim županijama prema ostvarenom ukupnom prihodu poduzetnici Zagrebačke županije su na drugom mjestu u Hrvatskoj, odmah iza Grada Zagreba, a na drugom mjestu su i prema izvozu koji je u 2020. godini iznosio 10,5 milijardi kuna. Prema broju zaposlenih Zagrebačka županija je na trećem mjestu, s prosječnom neto plaćom od 6.144 kuna, a prema broju poduzetnika na petom mjestu u Hrvatskoj.

Specifičan geografski položaj Županije koja sa zapadne, južne i istočne strane obrubljuje hrvatsku metropolu,
popularno zvani „zagrebački prsten“, te blizina granice sa Slovenijom čini ovu regiju važnim raskrižjem europskih prometnih putova i značajnim tranzitnim područjem. Županija je davno prepoznala kakav gospodarski potencijal nudi ovaj geografski položaj te je u plansko pozicioniranje, razvijanje i opremanje poduzetničkih zona uložila oko 53 milijuna kuna. Trenutno je u Županiji aktivna 31 poduzetnička zona, u njihov razvoj i infrastrukturu ulagali su i gradovi, općine i država, a dio novca povučen je i iz Europskih fondova.

Uz postojeću investiciju, Lagermax u Luki gradi novu halu vrijednu 160 milijuna kuna, a u Pisarovini König Metall proizvodi dijelove za Mercedes. FOTO: PROMO ZŽ

Riječ je o pravom investicijskom boomu, kakav nije zabilježen već posljednjih nekoliko godina. Radi se o višemilijunskim projektima domaćih i stranih investitora od kojih neki šire svoja postojeća postrojenja, neki sele svoje poslovanje iz Zagreba u Zagrebačku županiju, a dolaze i novi investitori. Svakako najzvučniji brend je Rimac Automobili koji najbrži električni automobil proizvodi upravo u Zagrebačkoj županiji i trenutno grade 200 milijuna eura vrijedan kampus. Uskoro će se i u općini Jakovlje proizvoditi dijelovi za Airbus, Boeing, Bombardier i RollsRoyce, gdje austrijska tvrtka FACC gradi tvornicu za aviodijelove.

Primjeri uspješnih ulaganja u Zagrebačkom prstenu su i tvornica Violeta u Zelini , RALU logistički centar u Rugvici i pogon tvrtke Naše klasje u Kupljenovu. FOTO: PROMO ZŽ

Investicija je vrijedna 33 milijuna eura, a u prvoj fazi zaposlit će se oko 450 ljudi. Ostali primjeri privatnih investicija u pripremi i izgradnji su i Spar logistički centar u općini Klinča Sela od 750 milijuna kuna, Lidl u Križu od 600 milijuna kuna, Logistički centar Lidl u Jastrebarskom od 230 milijuna kuna, Lagermax u Luki u od 160 milijuna kuna i Trgovački centar u Dugom Selu od 75 milijuna kuna.

Također, kako bi pomogla svojim gospodarstvenicima, Zagrebačka županija svake godine raspisuje natječaj za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima. U posljednjih pet godina Županija je svojim poduzetnicima i obrtnicima bespovratno dodijelila više od dvije tisuće potpora u iznosu 45,2 milijuna kuna, dok je tijekom posljednjih 10 godina odobreno preko 200 kredita poduzetnicima, u iznosu preko 200 milijuna kuna kroz kreditne linije sa subvencijom kamata. Zahvaljujući svemu tome danas je Zagrebačka županija jedna je od gospodarski najrazvijenih i za poduzetnike jedna od najstabilnijih regija u Hrvatskoj.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]