FaH

BOMBAŠKI NAPAD: Turska uhitila sedmoricu nakon napada u Kayseriju

Sedam osoba osumjičenih za subotnji bombaški napad u kojem je ubijeno 13, a ozlijeđeno 55 osoba u Kayseriju privele su turske vlasti, a odgovornost za napad pripisale su Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) čije su sjedište uništili bijesni prosvjednici.

Turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu rekao je na konferenciji za novinare da su vlasti dosad privele sedam osoba, a tragau za još pet povezanih s bombaškim napadom na autobus u kojem su ubijen 13 vojnika u središnjem turskom gradu Kayseriju.

Na konferenciji za novinare ministar je potvrdio da je broj ranjenih narastao na 56, prenosi agencija Reuters.

Nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan krivcem za napade označio kurdistanske terorističke separatiste, kako uobičajeno naziva PKK, ljutiti prosvjednici ušli su u zgradu u kojoj su stranačke prostorije, bacali su papire na ulicu i skinuli ploču s imenom Demokratske narodne stranke (HDP) na ulazu, pokazuju snimke novinske agencije Dogan.

Skupina prosvjednika popela se na krov zgrade, ondje zapalila vatru i razvila crvenu zastavu s trima polumjesecima turskih nacionalista MHP-a.

Vlada je nešto ranije objavila da je PKK, koji vodi otvorenu pobunu protiv Ankare, najvjerojatnije odgovoran za jutrošnji napad.

HDP, drugu oporbenu snagu i treću stranku u Turskoj, vlada redovito optužuje da podupire PKK koji su Turska, Sjedinjene Države i Europska unija uvrstili na popis “terorističkih ogranizacija”.

Nekolicina njezinih zastupnika, među kojima dopredsjednici Selahattin Demirtas i Figen Yueksekdag, trenutačno su u zatvoru zbog navodne povezanosti s kurdskom naoružanom skupinom. Stranka službeno niječe takve optužbe.

Stranka je u subotu osudila napad u Kayseriju, izrazivši žaljenje zbog “vrtloga nasilja u koji je Turska postupno uvučena”.

Autobomba je eksplodirala kada je autobus prolazio pored sveučilišnog kampa. Napad je izveden tjedan dana nakon što su 44 osobe poginule u bombaškom napadu u Istanbulu za koji su odgovornost preuzeli kurdski militanti.

Komentiraj