Turski tenkovi u subotu su ušli u sjevernu Siriju iz pokrajine Kilis, a turska vojska iz haubica je bombardirala položaje IS-a u regiji, izvijestila je novinska agencija Dogan uz napomenu da je ovo drugi upad turske vojske na sirijski teritorij u okviru operacije čiji je cilj ‘počistiti’ džihadiste s njihove granice.

Tenkovi su prešli granicu blizu turskoga sela Cobanbeya, smještenog nasuprot Al Raiju smještenom u sirijskoj pokrajini Alep, nad kojim u posljednjih nekoliko mjeseci kontrolu izmjenjuju Islamska država i pobunjenici.

Područje se nalazi oko 55 km jugozapadno od Jarablusa odakle su prošli tjedan sirijske snage potpomognute turskima pokrenule “Operaciju štit Eufrata”, prvi veći turski upad u Siriju od početka rata prije pet godina.

Reutersov kamerman je sa sirijske strane granice vidio stupove dima i čuo bombardiranje.

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog turskih napada na kurdske savezničke grupe koje Washington podupire u borbi protiv Islamske države, a Njemačka je istaknula da ne želi dugotrajnu tursku prisutnost u već zamršenom sukobu.

Turska je objavila da ne planira ostati u Siriji te da joj je jedini cilj zaštititi granicu od džihadističkih grupa i kurdskih militanata, koje smatraju produljenom rukom kurdske stranke PKK.

Komentiraj